Pavojus mokant SMS žinutėmis

  • Teksto dydis:

Vasario viduryje penkioms šalies leidykloms pateikus ieškinį Vilniaus apygardos teismui ir pradėjus civilinę bylą dėl neteisėto lietuviškų knygų platinimo bei pelnymosi iš jo portaluose visosknygos.com ir visosknygos.lt, aiškėja naujų detalių. 

Pasirodo, kad šiuose portaluose užsiregistravusių vartotojų, nuo 2012 metų už knygas mokėjusių SMS žinutėmis, asmens duomenys yra išsaugoti, o jais galėjo pasinaudoti, toli gražu, ne tik knygų „pardavėjai“. Iš viso paaiškėjo apie 3000 abonementų, kurių savininkai užfiksuoti kaip minėtų nelegalių svetainių klientai.

Portaluose visosknygos.com ir visosknygos.lt, neturint leidyklų ir autorių sutikimo naudoti ar atgaminti kūrinius, buvo neteisėtai talpinamos ir platinamos knygų kopijos. Sumokėję nustatytą mokestį SMS žinute, portale užsiregistravę vartotojai, įgydavo galimybę neribotai siųstis knygas.

Advokato teigimu, labai svarbus dalykas, į kurį interneto vartotojams reikėtų atkreipti dėmesį, yra tariamai anoniminiai mokėjimai už turinį SMS žinutėmis. Anot jo, nors šiuo metu minėti portalai yra užblokuoti, Lietuvoje egzistuoja daugiau interneto svetainių, veikiančių pagal panašų modelį.

Priduriama, kad mokėdami už neteisėtą turinį tarnybiniu telefonu, žmonės rizikuoja ne tik teisine atsakomybe, bet ir karjera.

Primenama, kad leidyklos „Tyto alba“, „Vaga“, „Alma littera“, „Jotema“ ir „Baltos lankos“ į teismą dėl autorių teisių pažeidimo kreipėsi po to, kai interneto portalų visosknygos.com ir visosknygos.lt valdytojai, neturėdami teisės į el. knygas, pelnėsi iš jas įsigijusių vartotojų.

Portaluose visosknygos.com ir visosknygos.lt buvo talpinama daugiau nei 400 leidyklų „Tyto alba“, „Vaga“, „Alma littera“, „Jotema“ ir „Baltos lankos“ išleistų knygų. Preliminariai skaičiuojama, kad autorių teisių savininkams padaryta žala siekia daugiau nei 225 tūkst. EUR. Iš portalo valdytojų siekiama prisiteisti 20 tūkst. EUR dydžio kompensaciją, taip pat siekiama taikyti neturtines autorių teisių gynimo priemones.

Lietuvos Respublikos teisės aktai numato civilinę, administracinę ir baudžiamąją atsakomybę už autorių teisių ir gretutinių teisių pažeidimus, įskaitant neteisėtą literatūros kūrinio ar gretutinių teisių objekto arba jų dalies atgaminimą, viešą paskelbimą, kitokį panaudojimą bet kokiais būdais, priemonėmis ar tikslais, taip pat neteisėtų kopijų platinimą, laikymą ar  padarymą viešai prieinamomis internete.


Šiame straipsnyje: SMSduomenysknygosapmokėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Mokėjimas SMS žinutėmis - pasaulinio lygio AFERA, ten TIK pusė sumos atitenka adresatui!!! (beje, tą patį mechanizmą mes naudojam ir per labdaros akcijas!!!)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių