Patvirtintas pirmasis šiais metais afrikinio kiaulių maro židinys ūkyje

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad 3 kiaulėms, laikytoms smulkiame kiaulių ūkyje Juodelių kaime (Elektrėnų savivaldybė), nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM).

Apie vieną susirgusią kiaulę veterinarijos gydytoją informavo pats kiaulių laikytojas. Veterinarijos gydytojas, įvertinęs ligos eigą ir simptomus, atrinko kraujo mėginius ligos diagnozei patvirtinti bei apie įvykį pranešė Elektrėnų VMVT.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (NMVRVI) patvirtinus AKM diagnozę, visos 3 ūkyje laikytos kiaulės nugaišintos, paimti mėginiai tyrimams. NMVRVI specialistams atlikus tyrimus, AKM virusas patvirtintas visoms 3 kiaulėms.

„Elektrėnų savivaldybėje iki šiol AKM virusas nebuvo nustatytas nei šernams, nei kiaulėms. Tačiau dėl geografinės padėties ši savivaldybė priskirta AKM užkrėstai teritorijai, kurioje buvo vykdoma nuolatinė AKM stebėsena. Beje, tai ne tik pirmasis AKM židinys Elektrėnų savivaldybės teritorijoje, tačiau ir pirmasis AKM atvejis kiaulių ūkyje, diagnozuotas Lietuvoje šiais metais. Šiuo metu tiriame užkrato patekimo į ūkį priežastis“, – sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

Aplink ligos židinį 3 km ir 10 km spinduliu nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Pirminiais duomenimis, šiose zonose iš viso deklaruotos 326 kiaulės. VMVT specialistai pradėjo kiaulių laikymo vietų, patenkančių į zonas, patikrinimus – atlieka klinikinius gyvūnų tyrimus ir laikomų kiaulių surašymą.

Siekiant užkirsti kelią virusui plisti, kiaulių laikytojai, kurių ūkiai patenka į 3 km apsaugos zoną, turės paskersti visas laikomas kiaules. Prieš skerdžiant privalu informuoti privačius veterinarijos gydytojus arba Elektrėnų VMVT, kad būtų atrinkti inkstų, kepenų, blužnies ir kraujo mėginiai tyrimams. Gavus neigiamus tyrimų rezultatus, mėsą bus galima sunaudoti savo reikmėms. Už paskerstas kiaules jų laikytojams bus išmokėtos kompensacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip

Siaip portretas
Nereikia pabegeliu is Afrikos isileidineti tai ir afrikinio maro nebus :D
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių