Paslapčia parengtas daugiabučių projektas – korupcinis?

Paslapčia Aplinkos ministerijos darbuotojų grupės parengtas Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdymo įstatymo projektas galimai yra korupcinis. Tokią nuomonę pareiškė ir namų administratorių, ir gyventojų teisių gynėjai.

Kova su administratoriais

Aistras ir nerimą šiame įstatymo projekte labiausiai kelia tai, kad, daugiabučio administratoriui padarius tris pažeidimus, iš jo atimama licencija, o savivaldybė skiria savo administratorių. Pasiūlyta, kad bendrijos sprendimams jau reikėtų 100 proc. gyventojų pritarimo. Taip pat numatoma, kad viskam turi būti skelbiami viešieji pirkimai, nepaliekant išimčių net avarijos atvejais. Naikinamos bendrijų valdybos suteikiant daugiau galių pirmininkams, tačiau kartu jiems numatoma atsakomybė asmeninėmis lėšomis už remonto darbus, perkamas medžiagas, baudos ir pašalinimas iš pareigų.

Vienas įstatymo projekto rengėjų – Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vyresnysis patarėjas Ramūnas Šveikauskas dienraščiui tvirtino, kad daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdymo įstatymo projektu siekiama apriboti valdytojų savivalę, galimybę piktnaudžiauti įgaliojimais.

Namų administratorių atstovai ir gyventojų teisių gynėjai tokius teiginius atmeta ir atsako, kad savivaldybės įstengia peržiūrėti vos 20 proc. skundų, o ir tie patys dažniausiai būna neesminiai ir ne dėl įstatymų pažeidimų.

Projektas rengtas slaptai

Pasak Lietuvos respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidento Juozo Antanaičio, pats šio įstatymo rengimo procesas pažeidžia teisės normas. Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdymo įstatymo projektą netikėtai lyg iš po skverno ištraukė ir Seime registravo parlamentaras Lauras Stacevičius ir jo kolega aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Daugiabučių administratorių ir gyventojų atstovų manymu, jie bando prastumti maždaug penkių Aplinkos ministerijos darbuotojų sukurtą ir nežinia kieno interesus ginantį įstatymą.

"Nuo kada ministerijos darbuotojai Seimo nariams rengia įstatymų projektus?" – stebėjosi J.Antanaitis, mat Vyriausybė nustato, kokius teisės aktų projektus ministerijoms rengti.

Administratoriai, bendrijų pirmininkai, išsirikiuos gražiai eilute savivaldybėse su kyšiais, o tai skatina korupciją.

Būsto rūmų prezidentas atkreipė dėmesį, kad daug klausimų kelia tai, kad vienas iš projekto teikėjų L.Stacevičius net nėra Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys. J.Antanaičio teigimu, tai atsidūrė ir parlamento Antikorupcijos komisijos dėmesio centre.

"Jau trejus metus būsto turėtojus ir valdytojus krečia nepasitikėjimo jausmas, nes spalio 16 d. sužinojome, kad dvejus ar trejus metus buvo paslapčia rengiamas naujas įstatymas, kuriame nebuvo informuoti būsto valdytojai, asocijuotos narės", – spaudos konferencijoje sausio 29-ąją tvirtino J.Antanaitis.

Be to, įstatymo projektas projektas sulaukė net 75 pastabų.

"Nepaisant to, po dešimties dienų skubos tvarka įstatymas atsiduria Seimo darbotvarkėje dėl priėmimo. Tada kažkokiu būdu, tikriausiai sužinojus apie didelį nepasitenkinimą tarp būsto valdytojų ir turėtojų, įstatymas buvo išimtas", – sakė Būsto rūmų prezidentas.

Nulems trys skundai?

Lietuvos daugiabučių gyventojų teisių gynimo centro vadovas Giedrius Komka sako manantis, kad įstatymas rengiamas konkrečioms įmonėms ar kam nors, galbūt yra asmeniniai interesai.

"Manau, kad yra galimai jau rinkoje veikianti bendrovė, kuri taps staiga palanki valdžios savivaldybėms. Už tris galimus pažeidimus, kaip numatyta įstatyme, yra galimybė atimti licenciją, naikinti bendrijas. Administratoriai, bendrijų pirmininkai, išsirikiuos gražiai eilute savivaldybėse su kyšiais, o tai skatina korupciją", – teigė G.Komka.

Bendrijų atstovai svarsto, kad gali būti sugriauta visa namų priežiūros sistema, jei licencija būtų atimta iš įmonės, valdančios 200–300 namų. Tektų atleisti visą būrį darbuotojų, o kur dėti priežiūrai įsigytą transportą ir t.t.? Be to, neaišku, kaip savivaldybės skirtas kitas administratorius perimtų priežiūrą, jei neturi nei kompetencijos, nei resursų, nei lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas

Romualdas portretas
Korupcijos priešas ir yra šis projektas .Kodėl taip ginami seni įstatymai ir įsakymai po įstatyminiai aktai ?? Ten tikrai korupcinis paketas . Dabartinis numato daugiabučių savininkų ,dalyvavimą ir valdant lėšas ir pasirenkant būtent gyventojams reikiamus darbus ir atitinkant darbų kainas.Skundų yra daug ,dėl netinkamo administravimo ,ir lėšų panaudojimo ,ataskaitų nebuvimo .Žodžiu administratorių savivalė ,o visas išlaidas ir administravimo ir paslaugų ir darbų apmoka daugiabučių gyventojai,tačiau jų nuomonės ir atsiklausimo administratoriai niekuomet neatsiklausia.Daugiabučių gyventojai ,kaip bankomatai ,surinko administratorius reikalaujama suma ir mokėk,be jokio pagrįstumo ir paaiškinimų .Gyventojai pagal įstatymus yra naudos gavėjai ,tik be teisės ,ką nors spręsti.Naujas projektas suteikia teises dalyvauti namo valdyme ,pasirenkant administratorių tinkama ,o ne primesta .Atsiranda galimybė ,tartis su rangovais ir juos pasirinkti ,žodžiu tapti tikraisiais namo šeimininkais .

Jau

Jau portretas
tik nepasakokit, kad naujas projektas prastas, korupcinis. Jis per vėlai pasiūlytas, seniai tokio reikėjo. Matėte per diskusiją seime, kaip šiaulietė bendrijos atstovė susimėtė, kai išstojo aiškiai jai žinomas kalbėtojas. Iš elgesio matyti, kad ji aiškiai viena iš tų, kuriems įstatymai tik stulpas, lengvai apeinamas, o dar gyventojų lėšos, kurias kaip noriu, taip leidžiu, niekas nekontroliuoja. Teismai tokių kišenėse, samdomi advokatai prastums bet ką, nors patys bendrijų atstovai - menko išsilavinimo ir intelekto individai, suprantantys tik savo "aš" balsą. Mūsų bendrijoje (214) tokia štai susirinkimus vedė, daužydama santechninio vamzdžio galą į stalą, o kai buvo išjuokta, nebevaikšto į susirinkimus, 11 namų susirinkimai perduodami namų komendantams vesti, kurie nieko prieš, nors pagal įstatymus, ne jų kompetencija. Nieko nežinome, kiek gauna atlyginimo, kiek darbuotojų, net teismuose to nesužinojome, tai kaip, tokios bendrijos turi likti?.. Tik vieno namo bendrija ir taškas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių