Paskolos pasiekiamos tik geriausiems, bankų širdis nesuminkštėjo

Lietuvos verslo įmonių balansai sveiki, ir, jei yra galimybė, verslui reikia investuoti ir stiprėti, sako „Swedbank“ specialistai, pripažįstantys, kad bankai šiuo metu aktyviau ieško gerų projektų ir turi lėšų jiems finansuoti.

Verslo atstovai didesnių poslinkių kreditavime dar nemato ir tikina, kad norinčiųjų skolintis būtų daugiau, jei bankai sumažintų reikalavimus, penktadienį rašo „Verslo žinios“.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas sako, kad įmonėms, kurios nepriklauso elitiniams sektoriams, pvz., biotechnologijoms, informacinėms technologijoms arba nėra labai didelės korporacijos, gauti paskolą sunkiau.

Tekstilės, odos, tam tikrais atvejais ir maisto pramonės, baldų sektoriuje dirbantiems paskolas gauti beveik neįmanoma.

„Swedbank“ skaičiuoja, kad pastaruoju metu daugiau sutarčių pasirašoma su gamybos, taip pat energetikos, investicijų iš transporto sektoriaus įmonėmis.

Pasak šio banko Stambių verslo klientų departamento direktoriaus Mintauto Miškinio, bankai grįžta prie fundamentalių dalykų, kai svarbiausia ne projektas, o įmonė, jos pinigų srautai.Pasak jo, verslo įsipareigojimų ir nuosavybės santykis nukritęs iki 71 proc. nuo 96 proc., kai toks rodiklis buvo 2008-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių