Pasiūla drabužių parduotuvėse veja į siuvimo salonus

Siuvimo salonai ir individualiai dirbantys siuvėjai patvirtina – tiek moterys, tiek vyrai vis dažniau siūdinasi drabužius. 

Pasak drabužius modeliuojančios ir siuvančios Dovilės Madeikytės-Bružienės, klientų netenkina masinė produkcija ir prasta audinių kokybė. Pašnekovės teigimu, daugėja klientų, kurie yra nepatenkinti šiuolaikine jaunatviška specifinių modelių vyrų mada, todėl renkasi siuvėjų paslaugas.

Vilnietis Adomas su LRT portalu pasidalijo savo nuomone apie drabužius, kuriuos šiandieną siūlo įvairios parduotuvės. Jis teigia, kad didžiausia problema, su kuria šiandien susiduria jo amžiaus vyras drabužių parduotuvėse Vilniuje, yra jaunimo mada.

„Pasirinkimo beveik nėra – arba pirk tai, kas tinka nebent šešiolikmečiams ir dvidešimtmečiams, arba lik „ant ledo“. Kažkodėl įsivaizduojama, kad ir keturiasdešimtmečiai turi atrodyti labai jaunatviškai – dėvėti ryškius kakadu stiliaus drabužėlius, prigludusius prie kūno, kaip baleto šokėjo. Net tai, kas vadinama klasikiniu stiliumi, dažnai su klasika turi tiek pat bendra, kiek sportinės kelnės – su kostiuminėmis. Kita problema, taip pat susijusi su mada, yra dydžiai. Į tokias aptemptas kelnių klešnes ir marškinių rankoves, kokios yra siuvamos pastaruosius keletą metų, telpa nebent liesi ir niekad nesportavę jaunuoliai. Jau nekalbant apie tai, kad visas šitas žydrai rožinis aptemptumas ant vyrų juokingai atrodo“, – piktinasi panekovas.

Pasak Adomo, taip pat tenka pastebėti, kad kaina dažnai priklauso ne tiek nuo kokybės, kiek nuo mados ir prekės ženklo.

„Kai mada kelia ir pasibjaurėjimą, ir vargą dėl dydžių, esi priverstas sugaišti labai daug laiko, ieškodamas net ne kažko gero, bet mažesnės blogybės. O tada už tą blogybę dar gana brangiai mokėti. Todėl šiandien gerai suprantu tuos, kurie renkasi drabužius siūdintis“, – sako jis.

Renkasi siuvėjų paslaugas

Vyriškus ir moteriškus drabužius pagal individualius užsakymus modeliuojanti ir siuvanti D. Madeikytė-Bružienė pastebi, kad norinčių siūdintis drabužius pagal individualius užsakymus tikrai daugėja ir jų pageidavimai dažnėja.

„Žmonės parduotuvėse neranda jiems gražių rūbų, jiems neįtinka masinė produkcija ir tragiška audinių kokybė, gausybė garsių dizainerių modelių plagiato.

Kur kas dažniau pageidavimus pasiūti drabužius pateikia ir vyrai. Dažniausiai jie peikia pasirinkimą parduotuvėse, kur labai daug jaunatviškų, specifinių modelių drabužių. Jiems neįtinka aptemptos ar siaurėjančios kelnės ir panašiai“, – kalba pašnekovė.

Drabužių siuvimo ir taisymo įmonės „Linos artelė“ direktorė Lina Liutkevičienė taip pat teigia galinti įžvelgti tendenciją, kad norinčiųjų siūtis drabužius daugėja: įmonės klientų skaičius auga.

„Ypač dažnai drabužius siūdinasi tie žmonės, kurių figūros yra nestandartinės ir sunkiai randa sau tinkamus drabužius. Dar viena priežastis – jie nori išskirtinumo, nes kiekviename prekybos centre pilna tų pačių parduotuvių, pilna ir tokių pat drabužių.

Į mūsų salonus taip pat labai dažnai užsuka norintys pataisyti naujus, neseniai įsigytus drabužius arba kaip nors persiūti senus“, – pasakoja L. Liutkevičienė.

Siūdintis – brangiau, bet verta?

Pasak L. Liutkevičienės, tie žmonės, kurie siūdinasi drabužius, supranta, kad jie nebus tokie pigūs, kaip eilinėje parduotuvėje.

„Siūdintis drabužius beveik visuomet bus brangiau, nei juos pirkti. Tačiau reikia įvertinti tai, kad drabužis atitiks žmogaus figūrą. Be to, greičiausiai nepavyks sutikti kito žmogaus su tokiu pat drabužiu“, – teigia pašnekovė.

D. Madeikytė-Bružienė taip pat pažymi, kad galimybę siūdintis drabužius labai lemia piniginės storis. Tačiau ji įsitikinusi, kad, jei galėtų, drabužius siūdintųsi, o ne pirktų, kone visi.

„Ypač tai daryti linkę išsilavinę, intelektualūs žmonės. Tiesa, nors siūdintis yra brangiau, toks drabužis yra ilgaamžiškesnis, jau nekalbant apie tai, kad išskirtinis“, – priduria ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių