Pasipiktinę žemdirbiai sovietiniu traktoriumi keliaus į Briuselį

Baltijos šalių žemdirbiai, nesutikdami su, jų vertinimu, diskriminaciniais išmokų dydžiais, senu sovietiniu traktoriumi kitą savaitę keliaus į Briuselį, norėdami parodyti, kokiomis nelygiomis sąlygomis jie priversti dirbti.

Naująjį 2014–2020 metų finansinį periodą Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemdirbiams siūlomos 50 proc. Europos Sąjungos vidurkio išmokos, todėl prašoma, kad jos siektų bent 65 proc. Bendrijos senbuvių vidurkio, praneša LRT televizijos laida „Panorama“.

Europos Komisija, planuodama 2014–2020 metų finansinį periodą, Baltijos šalių žemdirbiams siūlo kiek didesnes išmokas, tačiau šios neprilygs senbuvių gaunamoms ir bus mažesnės 35–48 eurais. Latvijai siūloma 144 eurai už hektarą, Estijai – 157, o Lietuvai – 174 eurai.

Šiuo metu Estijos ūkininkas gauna 117 eurų išmoką už hektarą, kai, tarkim, Nyderlandų, Belgijos, Italijos ūkininkas gauna tris kartus daugiau – 457 eurus.

1650 hektarų žemės dirbantis ir tūkstantį gyvulių laikantis Estijos ūkininkas tokius Komisijos siūlymus laiko absurdiškais.

„Estijos, Latvijos ir Lietuvos subsidijos labai mažos, o degalus ir kitas priemones, naudojamas žemės ūkyje, perkame iš Europos Sąjungos šalių europietiškomis kainomis, nors ir gauname mažesnę paramą žemės ūkiui. Estijai skiriama vidutinė išmoka siekia apie 100 eurų už hektarą, o Europos žemdirbių išmokų vidurkis yra apie 300 eurų, turtingųjų šalių – ir 500 eurų. Toks skirtumas sukuria didesnį konkurencinį pranašumą šalims, kurios gauna daugiau išmokų“, – teigia Estijos žemdirbys Jaanas Metsamaa.

„Europos Komisijos siūlymai dėl išmokų kitą finansinį periodą leis pasiekti tik 58 proc. nuo bendro Europos Sąjungos vidurkio. Nors tai labai konkretus Komisijos siūlymas, tempas per lėtas. Vytis senąsias Europos šalis užtruks per ilgai“, – mano Estijos žemės ūkio ministras Helir-Valdoras Seederis.

Pasipiktinę Briuselio siūlomomis per mažomis išmokomis, trijų Baltijos šalių žemdirbiai pradeda protesto akciją. Iš Talino pirmadienį pajudės senas sovietinis traktorius, kuris per keletą dienų pervažiuos ne tik Estiją, Latviją, bet penktadienį atkeliaus ir iki Lietuvos.

Juo simboliškai siekiama parodyti sunkią Baltijos šalių ūkininkų padėtį bei nelygias ūkininkavimo sąlygas Europos Sąjungoje.

„Žemdirbys du kartus netenka pinigų – dėl žemų žaliavų supirkimo kainų ir dėl žemų išmokų.  Kalbant apie teisingą išmokų politiką, tai mūsų žemdirbiai teisybės nebemato bendrame Europos kontekste. Todėl ir kyla šitos protesto akcijos. Mes norime įrodyti, kad Europa nėra teisi, ir žemdirbiai nesutinka su šitokia politika“, – teigia Lietuvos žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Planuojama, kad lapkričio 22 dieną traktorius pasieks ir Briuselį, kur, prieš prasidedant Bendrijos vadovų tarybai, atgabens maišus su Baltijos šalių žemdirbių prašymais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
toli nenukeliaus, bus perp*sti uz CO kieki, uz maza greiti, uz purva kuri pastoviai drabsto ant asfalto isvaziave is lauko, jei sugebejo prichvatizuot is kolchozo rusiska taktoriu tai reiskia ne taip dar blogai gyvena, yra zmoniu kuriems dar prasciau

mmm

mmm portretas
sanuoliai,kad organizuoja

bet

bet portretas
Bet su ubagu niekas nekalbes: senas bielorusas tik policijai klius visur keliuose, o naudos Briusely bus snipstas.Ubagas niekam neidomu: Lietuvos llatvier ESt zemdirbiai turi eiti i politika , paimt valdzia vietoj o tada jau kalbet galima kitu tonu: ner ismoku, netvarkyt atomines, nepriimt Eu normu del mokesciu.Tie tinginiai is EU paprastai del smulkmenu nekonfliktuoja,tai ir gausit ko norit.O dabar einat atkise ranka, o namu darbu nepadare; valdzioj kubilius asistentas fizikos, kam jam ismoku klausimas derint neaktualu visiskai, jis pats negali pretenduot i jas.intereso ner-ismoku ner.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių