Pasaulio sveikatos organizacija skelbia apie lietuvių gėrimo rekordus

  • Teksto dydis:

Pasaulio sveikatos organizacija skelbia lietuvių rekordus: 2014 metais Lietuvoje visi vyresni nei 15 metų gyventojai per metus suvartojo vidutiniškai po 15,4 litro gryno spirito, arba beveik po 1,3 litro per mėnesį. Tai daugiau nei po 10 litrų vyno ar po 23 litrus alaus arba po 15 litrų alkoholinių kokteilių kiekvieną mėnesį visus metus.

Per metus Lietuvos mažmeninės prekybos ir visuomeninio maitinimo įmonėse stipriųjų alkoholinių gėrimų parduodama 2 kartus daugiau, negu šalyje jų pagaminama ir importuojama, penktadienį rašo "Lietuvos žinios".

Pasak dienraščio, Lietuvos statistikai neatsižvelgia į galimą alkoholinių gėrimų, kurių Lietuvoje nuperka užsienio turistai bei išsiveža laikinai tėvynę aplankę emigrantai, lygį, nes tokių duomenų neturi. Tai vartojamo alkoholio kiekį mažintų.

"Vilniaus degtinė" rinkodaros direktorius Darius Šiaudinis stebėjosi didžiuliais statistikos duomenų apie pagamintą ir importuotą bei parduotą alkoholį nesutapimais. Pasak jo, dalis pagamintos produkcijos iš tiesų laikoma sandėliuose, tačiau likučiai per kelis mėnesius parduodami, o stipriųjų gėrimų gamyba kasmet išlieka panašaus lygio.

Ekonomistas Rimantas Rudzkis abejoja Statistikos departamento pateikiamais alkoholio vartojimo lygio rodikliais, nes visuotinės statistikos šalyje seniai nėra, tačiau realiai rodikliai, jo nuomone, galėtų būti ir aukštesni:"Pas mus realiai gyventojų iš tikrųjų mažiau, negu surašoma, nes daug emigrantų savo išvykimo nedeklaruoja".

Pasak jo, Statistikos departamentas gali negauti informacijos apie didelę dalį importuoto arba eksportuoto alkoholio, paremta tuo, jog tokias statistines ataskaitas privalo teikti tik įmonės, per metus įvežančios arba išvežančios daugiau kaip atitinkamai 290 tūkst. ir 215 tūkst. eurų vertės alkoholinių gėrimų.


Šiame straipsnyje: alkoholisprekyba alkoholiuPSO

NAUJAUSI KOMENTARAI

lol

lol portretas
Tiesa, visoje šioje statistikoje yra ir mažytė šviesi pusė – tikrų alkoholikų procentas Lietuvoje yra net mažesnis negu Estijoje, Norvegijoje ar Didžiojoje Britanijoje, o nuo rusų atsiliekame beveik perpus.

kmd

kmd portretas
kliedesiai nukvakusiu statistu,o gal tie kliedesiai kazkam naudingi

Piligrimas

Piligrimas portretas
O kur dar nelegalus alkocholis?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių