Pasaulio ekonomikos atsigavimas – pavojuje, įspėja TVF

Pasaulio ekonomikos atsigavimas vis dar yra pavojuje, o euro zonos ekonomikos išlieka „rizikingoje“ situacijoje, teigia Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

Pavėluotas ar nepakankamas Europos lyderių atsakas į krizę dar labiau pakenktų atsigavimui, teigia jis.

TVF savo pasaulio ūkio augimo prognozes 2013 metams sumažino nuo 4,1 proc. iki 3,9 proc. Fondo prognozės pasaulio ūkio našumui šiais metais, matuojamą bendruoju vidaus produktu, išlieka beveik nepakitusios – 3,5 proc., praneša BBC.

Atnaujintoje pasaulio ekonomikos apžvalgoje, skelbiamoje dukart per metus, Vašingtone įsikūrusi organizacija pažymi: „Smukimo pavojai ir toliau išlieka svarbūs ir atspindi rizikas, kurias kelia pavėluoti ar nepakankami politiniai veiksmai.“

Euro zona ir toliau liks „pavojingoje“ situacijoje, jei lyderiai nesiims tolimesnių veiksmų siekiant išvengti valstybių skolų krizės išsiplėtimo ir neužkirs kelio rinkų griuvimui, teigiama ataskaitoje.

„Svarbiausias prioritetas – įveikti krizę euro zonoje“, – sakoma joje.

Prognozuojama, kad 17 narių turinčios euro zonos ekonomika šiais metais trauksis 0,3 proc., o kitąmet augs 0,7 proc.

TVF kartu su Europos centriniu banku ir Europos Sąjunga įpareigojo su sunkumais susiduriančių Graikijos, Ispanijos ir Portugalijos vadovus imtis taupymo priemonių. Mainais šioms šalims pažadėta finansinė pagalba.

Europa turi įsipareigoti kurti „pilną“ monetarinę integraciją, siekdama bankinės ir fiskalinės sąjungos, pažymėjo TVF.

Neseniai euro zonos vadovai sutiko skirti tiesioginę finansinę pagalbą Ispanijos bankams ir pristatė planus dėl fiskalinės ir bankinės unifikacijos. Tačiau siūlymai dėl tokių sprendimų daugiau konkretumo įgaus tik vėliau šiais metais, be to, kol kas neaišku, kiek laiko prireiks, kol tokia sąjunga pradės veikti.

ECB praėjusią savaitę palūkanų normas nuo 1 proc. sumažino iki 0,75 proc. Tai – rekordinės žemumos.

Tačiau TVF paragino centrinį banką naudoti netradicines monetarines priemones, pavyzdžiui, suteikti regioniniams bankams papildomas neribotas paskolas arba ilgalaikes refinansavimo operacijas.

Panašus žingsnis praėjusį gruodį padėjo nuraminti rinkas ir sumažino skolinimosi kaštus su sunkumais susiduriančioms šalims.

Tačiau šių priemonių efektyvumas pastarosiomis savaitėmis ėmė mažėti, kai euro zonos pastangos išspręsti krizę nepadėjo sutvirtinti investuotojų pasitikėjimo.

TVF taip pat paragino JAV įstatymų leidėjus nuspręsti, kaip pasielgti su „fiskaliniu skardžiu“ – metų pabaigoje pasibaigiančiu terminu, iki kurio reikia priimti fiskalinius sprendimus, tarp kurių – nuspręsti, ar sumažinti mokesčius turtingiausiems amerikiečiams.

„Jei politikams nepavyks susitarti dėl kai kurių laikinų mokesčių sumažinimo pratęsimų ir į priešingą pusę perversti automatinių išlaidų ribojimų, JAV struktūrinis fiskalinis deficitas 2013 metais galėtų sumažėti daugiau kaip 4 proc. punktais nuo BVP“, – prognozuoja TVF.

„Tuomet kitąmet JAV augimas strigtų, o to poveikį pajustų visas likęs pasaulis“, – priduriama apžvalgoje.

Manoma, kad šiais metais JAV ekonomika augs 2 proc., kitąmet – 2,3 proc.

Išsivysčiusių šalių ūkiai, prognozuojama, šiemet ūgtels 1,4 proc., 2013-aisiais – 1,9 proc.

TVF taip pat sumažino kylančių šalių ekonomikos prognozes. Numatoma, kad jų ekonomikos 2012 proc. augs 5,6 proc., kitais metais – 5,9 proc.

Augimas pagreitį prarado Brazilijoje, Kinijoje ir Indijoje, kurios laikomos pasaulio ūkio atsigavimo varomąja jėga.

Tą paskatino rizikos vengiantys investuotojai, kurie atitraukė savo pinigus iš šių šalių, taip priversdami kristi kainas vidaus akcijų rinkoje.

Tačiau besivystančioms šalims padeda daugybė vyriausybių priemonių, palaikančių augimą, o taip pat atpigusi nafta.

Vienas iš teigiamų ženklų pasaulio ekonomikoje yra infliacija, kuri turėtų mažėti, mat krenta paklausa, prekių, įskaitant ir naftą, kainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
matau variantą: Iš Euro zonos išstoja Vokietija, Suomija, Olandija, Liuksemburgas....tada euras nuvertėja iki 1 lito ir .....tų keturių valstybių vyriausybės skirtų savo bankams subsidijas skolų likusių valstybių nuvertėjimui padengti...tai būtų pigiau, negu kišti šimtus milijardų melagiams, žadantiems taupyti...bet nieko netaupantiems...Graikijos pensija dabar 1000 Eur...po EURo nuvertėjimo būtų 1000 litų...atitiktų realią padėtį. Litą reiktų atsieti nuo EURo kai tik grius Italija ir nelaukti, kolPrancūzija virs ant šono...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių