Pasaulinę maisto dieną – dėmesys maisto trūkumui pasaulyje

Spalio 16-oji – Pasaulinė maisto diena. Ja atkreipiamas dėmesys į maisto trūkumo pasaulyje problemą. Jungtinės Tautos ragina daugiau investuoti į žemės ūkio plėtrą, didinti maisto saugumą, tvaresnių pragyvenimo šaltinių paieškas bei kovą su klimato kaita.

Skaičiuojama, kad trys iš keturių ypač skurdžiai gyvenančių žmonių priklauso nuo žemės ūkio ar kitos su žemės ūkiu susijusios veiklos. Šie žmonės dėl maisto stygiaus neretai priversti palikti namus, migruoti savo šalyje arba vykti į aplinkines valstybes.

Jungtinių Tautų teigimu, daug migrantų vyksta į besivystančias šalis, kurių ištekliai ir taip menki,  taip sukuriama įtampa jose.

Organizacija akcentuoja, kad norint išspręsti šias problemas, daugiau dėmesio reikia skirti kaimo plėtrai bei naujų darbo vietų kūrimui, todėl šiųmetė Pasaulio maisto dienos tema – „Pakeiskime migracijos srautų ateitį, investuokime į maisto saugą ir kaimo plėtrą“.

Tuo metu Žemės ūkio ministerijos duomenimis, Lietuva pati apsirūpina aukštos kokybės maistu, taip pat eksportuoja lietuviškus maisto produktus į daugiau nei 140 šalių. Pagal grūdų eksportą Lietuva užima 5 vietą Europos Sąjungoje.

Lietuviški pieno produktai – daugiau nei 60 proc. pagamintų produktų vežami į daugiau nei 80 pasaulio šalių. Lietuvoje apsirūpinimas dauguma maisto produktų yra didesnis negu suvartojimas. 2016 metais apsirūpinimas grūdais, jautiena ir veršiena buvo beveik 3 kartus didesnis nei suvartojimas vidaus rinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių