Parodė, kaip gimsta proginės monetos

Lietuvos bankas kasmet išleidžia dviejų rūšių progines monetas, kurios paplinta po visą žemyną. Per 21-erius lito metus išleista 18 proginių monetų, o įvedus eurą Lietuvoje jau nukaldintos trys proginės dviejų eurų monetos, skirtos Europos Sąjungos vėliavos 30-mečiui, lietuvių kalbai ir baltų kultūrai.

Kiekvienos jų tiražas – 1 milijonas. Europos centrinis bankas tokių proginių monetų leidžia iškalti ne daugiau kaip dvi per metus.

Lietuvos bankas leidžia ir kolekcines monetas. Jų, priešingai nei proginių, nukaldinama daug daugiau.

„Yra tokios kaip serijos: yra ir mokslui serija, ir gamtai, ir olimpinėms žaidynėms. Dabar su Kaziuko muge pradėjome naują seriją – tradicinės lietuvių šventės. Kaziuko moneta buvo pirmoji serijos moneta. Kita bus Joninėms, Užgavėnėms ir panašiai“, – teigia Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius.

Kaziuko mugės moneta, pasak D. Stankevičiaus, – viena populiariausių iki šiol Lietuvos banko išleistų monetų. Per keletą dienų nupirktas visas 25 tūkstančių monetų tiražas. Įdomu, kad tokiomis monetomis galima ir atsiskaityti prekybos vietose.

„Jeigu žmogus norėtų ja atsiskaityti nominaliąja verte, ko, dar kartą sakau, nepatariame, tai kiekviena prekybos įmonė ar bankas turėtų priimti nominalia verte, nes tai atsiskaitymo priemonė“, – tvirtina pašnekovas.

Daugiau – reportaže.


Šiame straipsnyje: proginės monetosmonetos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių