Parlamentas sumažino PVM spaudai, transporto bilietams

Seimas pagaliau priėmė beveik metus svarstytas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos periodinei spaudai.

Už tai, kad nuo kitų metų sausio 1 dienos spausdintiems laikraščiams ir žurnalams būtų taikomas 9 proc. PVM tarifas, antradienį balsavo 99 Seimo nariai, prieš buvo 6, susilaikė 19 parlamentarai.

Pasiūlė D.Grybauskaitė

Pagal įstatymą, lengvata nebus taikoma erotinio ar smurtinio pobūdžio leidiniams, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip keturis penktadalius viso leidinio ploto.

Šiuo metu spausdintai periodikai taikomas bazinis 21 proc. PVM tarifas.

Mokestinė lengvata spaudai galiojo iki 2009-ųjų, tačiau tuomet dėl ekonominio sunkmečio Vyriausybė panaikino didžiąją dalį PVM lengvatų, tarp jų – ir spaudai.

PVM įstatymo pataisos Seime pradėtos svarstyti po to, kai Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusių metų lapkritį pasiūlė spaudai sugrąžinti mokestinę lengvatą.

Seimas taip pat sutiko taikyti 9 proc. PVM lengvatinį tarifą ir visuomeninio susisiekimo bilietams. Be to, priėmimo metu pritarta pasiūlymui 5 proc. PVM tarifą taikyti neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms bei jų remontui.

Tačiau dėl šių dviejų netikėtai priimtų lengvatos taikymo punktų žadama kreiptis į valstybės vadovę, kad ji vetuotų priimtąjį įstatymą, pasiūlydama juos abu išbraukti iš įstatymo, paliekant tik lengvatinį tarifą spaudai.

„Aplipo“ gausybe siūlymų

Vyriausybė anksčiau yra pasisakiusi prieš bet kokias PVM lengvatas. Ministrai sutinka ir toliau taikyti šiuo metu galiojančias patalpų šildymui, karštam vandeniui bei kompensuojamiems vaistams.

Kai Seimas pradėjo svarstyti Prezidentės pasiūlymą dėl PVM lengvatos spaudai, šis įstatymas „aplipo“ gausybe pasiūlymų taikyti ją ir kai kurioms kitoms prekėms bei paslaugoms.

Parlamentarai antradienį balsų dauguma nesutiko taikyti PVM lengvatinį tarifą visiems maisto produktams, kaip pasiūlė Petras Gražulis. Po tokio pasiūlymo pateikimo prie mikrofono atsistojęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas atkreipė dėmesį, kad „parlamentarams, turintiems maisto produktų gamybos verslą, įskaitant ir koldūnų gamybos verslą, nederėtų teikti tokių siūlymų, nes tai tiesiogiai kertasi su privačiais ir viešaisiais interesais bei politikų etika“.

Parlamentarai nepritarė ir kitiems pasiūlymams nustatyti PVM lengvatinį tarifą, tarp jų – viešbučių teikiamoms paslaugoms.

Siūlys vetuoti

Bet Seimo balsavimai dėl PVM lengvatos pritaikymo visuomeniniam transportui ir neįgaliųjų technikai supykdė premjerą Andrių Kubilių.

„Aš dar kartą raginu – jeigu Seimas yra nusiteikęs patvirtinti tik lengvatą spaudai, nederėtų jos aplipdyti gausybe kitų lengvatų. Šitas džiazas, kurį matome Seime priimant PVM įstatymo pataisas, yra labai ir labai pavojingas valstybei. Negaliu pritarti tiems pasiūlymams, kurie mažina valstybės biudžeto pajamas daugiau kaip šimtu milijonų litų, nesvarbu, kas bus valdžioje po ateinančių Seimo rinkimų. Mes dabar ketiname priimti sprendimus dėl fiskalinės drausmės, bet čia pat priimam sprendimus dėl papildomų mokestinių lengvatų, kurios tą drausmę iškart pažeidžia. Asmeniškai kreipsiuos į Prezidentę, kad ji vetuotų tuos pasiūlymus, kurie čia gimė dėl PVM lengvatų pritaikymo ne spaudai, o kitoms sritims“, - emocingai kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Pasak jo, jeigu Seimas būtų priėmęs visus pateiktus pasiūlymus dėl PVM lengvatų, tai galėtų valstybės biudžetui kainuoti iki milijardo litų negautų pajamų. „Klausimas, kokiu būdu tokiu atveju būtų finansuojamos tos pačios mokyklos ligoninės ir visos kitos labai svarbios išlaidos. Mes, Vyriausybė, neprieštaraujame, jeigu būtų priimtas PVM lengvatinis tarifas spaudai, bet nieko daugiau“, - sakė premjeras.


Šiame straipsnyje: PVMSpaudaŽiniasklaida

NAUJAUSI KOMENTARAI

Fredis

Fredis portretas
Geriau butu taikomas 9% PVM tarifas maisto produktams . Bent jau lietuviškiems. Apie šildyma net nekalbu. Tai patys aktualiausi klausimai.

kas ir kur

kas ir kur portretas
Kas kur sumažėjo kainos? Negirdėjau

milijardas

milijardas portretas
O kur garsiai skelbtas istrauktas is seselio milijardas, kubiliau ir simonyte? Kada atsakysit?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių