Parduotuvių lentynose - užsieniniai sūriai ir jogurtai

Pieno perdirbimo įmonių mūsų šalyje nestinga, tačiau vis daugiau pieno produktų parduotuvėse - atgabenti iš užsienio.

Parduotuves užplūdo importuoti, garsiais prekių ženklais paženklinti pieno produktai, kurių kilmės šalį įžiūrėti etiketėje įmanoma tik su didinamuoju stiklu: Lenkijoje brandinami prancūziški sūriai, Estijoje rauginamas suomiškas jogurtas, Latvijoje mūsų šalies prekybos tinklų užsakymu pilstomas pienas, ketvirtadienį rašo „Lietuvos rytas“. .

2005-aisiais į Lietuvą importuota 119 mln. litų vertės pieno produktų. Pernai - 584 mln. litų vertės. Apie 60 proc. visų importuotų produktų praėjusiais metais sudarė nekoncentruotas pienas ir grietinėlė, sūriai ir varškė - 15 proc. Daugiausia šių gaminių įvežama iš Latvijos: vien pernai - už 277 mln. litų. Iš Estijos - perpus mažiau. Prekybos centrus pasiekia ir gaminiai iš Lenkijos (jų atgabenta už 81 mln. litų), Vokietijos (58 mln. litų) bei kitų Europos valstybių.

Lietuvos perdirbėjai kas mėnesį iš kaimynų nuperka nemažai pieno: 2010-aisiais jo atsivežė 205 tūkst. tonų, pernai - 295 tūkst. tonų. Pasak Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto tyrėjos Tamaros Petuchovos, daugiausia - apie 70 proc. žaliavinio pieno - perdirbėjai pernai atsivežė iš Latvijos. Jo atsigabenama ir iš Estijos, šiek tiek - iš Lenkijos.

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto duomenimis, 2010 metų gruodį į Lietuvą buvo atgabenta 92 tonos grietinės, pernai gruodį - 147 tonos. Pernykštį gruodį dvigubai daugiau nei užpernykštį Lietuvoje suvalgyta importuoto sviesto - 62 tonos. Daugiau valgoma ir varškės bei sūrių iš jos. Pernai gruodį jų suvalgytos 257 tonos, užpernai - 187. Pernai šiek tiek mažiau lietuviai valgė importuoto jogurto. 2010-ųjų gruodį jo parduota 767 tonos, o pernai tą patį mėnesį - 100 tonų mažiau.


Šiame straipsnyje: pieno produktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

dana

dana portretas
kada mes galesime gyventi kaip lietuviai,kada galesime valgyti savo produktus? Matomai visiems atejo laikas eiti i kaimus,tik deja jie ko gero irgi supirkti uzsienieciu,kurie isteige lietuviskas firmas supirkineja zemes , tai kas yra kur vadovai musu "isrinktieji" Kol vyksta visokios rietenos, gyvenimas eina pirmyn tik ne lietuviu naudai!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių