Paramos siekiantys žemdirbiai gali griebtis fiktyvių sandorių

Kova dėl tiesioginių išmokų vyksta ne tik Briuselyje, bet ir mažuose žemės sklypuose Lietuvoje - po vieną kitą hektarą žemės turintys žmonės nustojo nuomoti žemę, nes vėl nori tiesioginių išmokų.

Liepą įsigaliojantys nauji reikalavimai tiesioginėms išmokoms gali padidinti fiktyvių šieno pardavimo sandorių skaičių, nes nuo šiol į paramą pretenduoti galės ir mažesnes nei 10 hektarų pievas turintys ūkininkai, antradienį rašo „Lietuvos rytas“.

„Yra ūkininkų, kurie deklaruoja daugiametes pievas ir iš tikrųjų parduoda tai, ką nušienauja, pavyzdžiui, biokurui gaminti. Bet tikimybė, kad smulkieji ūkininkai pradės fiktyviai prekiauti šienu, yra didelė“, - sakė Anykščių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Antanas Girskus.

Tam pritaria ir Žemės ūkio ministerijos Žemės ir maisto ūkio departamento direktorius Rimantas Krasuckis: „Prielaidų piktnaudžiauti yra. Su Nacionaline mokėjimo agentūra sutarėme, kad viską atidžiai tikrinsime. Nesinori, kad nukentėtų dori smulkūs ūkininkai, kurie dirba, stengiasi gaminti produktus ir iš to pragyventi. O kontrolės reikia, kad gudruoliai pro jos tinklą neprasprūstų.“

Ši savaitė - paskutinė, kai ūkininkai dar gali deklaruoti pasėlius ar žemės ūkio naudmenas.


Šiame straipsnyje: žėmės ūkisišmokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių