Paramos gavėjų sąraše – ir menininkai

  • Teksto dydis:

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad gyventojai, ketinantys skirti paramą įvairioms visuomeninėms organizacijoms, viešosioms įstaigoms, fondams ir kt. bei politinėms partijoms, prašymus mokesčių administratoriui turėtų pateikti iki šių metų gegužės 2 dienos. Nauja tai, kad šiemet pirmą kartą gyventojai gali paremti menininkus. Paramą galinčių gauti menininkų, kurių šiuo metu yra apie tūkstantį, sąrašas skelbiamas VMI interneto svetainėje.

„VMI kasmet siekia, kad pajamų deklaravimo procesas vyktų kuo sklandžiau, taptų kuo paprastesnis ir suprantamesnis gyventojams, todėl šiemet atnaujino deklaravimo sistemą, taip pat parengė 1,5 mln. preliminariai užpildytų deklaracijų. Deklaravimui įsibėgėjant, norime priminti gyventojams apie galimybę savo sumokamo pajamų mokesčio dalį skirti pasirinktai organizacijai – šiuo metu tokia galimybe pasinaudoja du iš trijų tai galinčių padaryti mokesčių mokėtojų“, - teigia VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė ir pažymi, kad iki 2 proc. sumokėto pajamų mokesčio paramą galima skirti įvairioms organizacijoms, labdaros fondams, įstaigoms ir menininkams bei iki 1 proc. – politinėms partijoms.

Tinkamai užpildytą Prašymą (FR0512 formos 3 versija) patogiausia pateikti elektroniniu būdu per VMI Elektroninio deklaravimo informacinę sistemą (EDS) arba išmaniąją e.VMI programėlę. Taip pat prašymą galima įteikti tiesiogiai VMI darbuotojui arba atsiųsti paštu. Paramos teikėjai turėtų atkreipti dėmesį, kad nėra galimybės prašymą pateikti per darbdavį, taip pat jau keleri metai VMI nepriima prašymų, kuriuos urmu bando pristatyti paramos gavėjai.

„Jei mokėtojai nori paramos skyrimo prašymus pateikti asmeniškai, tuomet turi tai daryti pateikdami ir asmens tapatybės dokumentą, arba įstatymų nustatyta tvarka per atstovą, kuris turi notaro išduotą įgaliojimą. Pluoštais atsiųsti paštu ar teikiami tiesiogiai VMI darbuotojui prašymai nenagrinėjami, jeigu kartu nepridėti atstovavimą kiekvienam gyventojui, kurio prašymas teikiamas, patvirtinantys dokumentai. Tai yra būtina, kad mokesčių administratorius identifikuodamas prašymus teikiančius asmenis, galėtų užtikrinti skaidrumą ir savanorišką paramos skyrimą“, - pažymi S. Aliukonytė-Šnirienė, akcentuodama, kad gyventojų, privalančių pateikti metinę pajamų deklaraciją, tačiau tokių deklaracijų iki gegužės 2 d. nepateikusių, prašymai dėl paramos skyrimo nebus nagrinėjami.

Taip pat pažymėtina, kad gyventojas, nusprendęs tą patį paramos gavėją (ar gavėjus) remti ilgesnį laikotarpį, iki gegužės 2 dienos gali pateikti tik vieną prašymą, o parama bus  pervedama tiek metų, kiek žmogus nurodys prašyme. Maksimalus paramos skyrimo terminas – penkeri metai.

VMI duomenimis, pernai daugiau kaip 23 tūkst. paramos gavėjų buvo pervesta 16,6 mln. Eur, kuriuos skyrė beveik 554 tūkst. šalies gyventojų. Partijoms per 1 mln. Eur skyrė beveik 69 tūkst. mokesčių mokėtojų.

VMI primena, kad savarankiškai aktualią informaciją mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galima rasti adresu www.vmi.lt. Pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

Informaciją apie VMI veiklą galite sekti ir socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje


Šiame straipsnyje: paramos gavėjaimenininkaiVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių