Teismas pradėjo nagrinėti IAE turto aukciono bylą

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos teismas pirmadienį pradeda nagrinėti baudžiamąją bylą dėl buvusių valstybės valomos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovų veiksmų, rengiant 1,5 mln. eurų vertės turto pardavimo aukcioną.

Įtarimai dėl piktnaudžiavimo ir neteisėto disponavimo branduolinėmis ar radioaktyviosiomis medžiagomis pareikšti šešiems asmenims, tarp jų – buvusiems IAE vadovams Dariui Janulevičiui ir Osvaldui Čiukšiui bei buvusiam įmonės komercijos skyriaus vadovui Laurui Pusliui.

Bylą teismui prokurorai perdavė sausio pabaigoje. Tuomet skelbta, kad Panevėžio teismas priėmė nagrinėti ir viešąjį interesą ginančių prokurorų ieškinį, kuriuo prašoma negaliojančių pripažinti IAE organizuotą radioaktyvių varinių vamzdelių aukcioną ir sudarytą pirkimo-pardavimo sutartį. Ieškinio suma – 1,564 mln. eurų.

Teisėsaugos pareigūnams įtarimų sukėlė 2014 metais rengtas IAE aukcionas, kuriame įmonė pardavė 2 tūkst. tonų varinių vamzdelių, užterštų radioaktyviomis medžiagomis. Įtariama, kad aukciono laimėtoja – „Sypra“ – buvo žinoma iš anksto.

STT teigimu, aukcione dalyvavo tik du dalyviai, kurių viena – Vokietijos įmonė – jį laimėjo, įgydama teisę užterštus vamzdelius įsigyti už pradinę kainą – daugiau nei 1,5 mln. eurų, arba 781,9 euro už toną. Tuo metu švaraus vario tona rinkoje kainavo apie 3,8 tūkst. eurų.

STT prašymu tyrimą atlikusi Konkurencijos taryba nustatė, kad radioaktyvaus vario metalo laužo pardavimo aukcione dalyvavusios įmonės – Vokietijos „Sypra“ ir pernai bankrutavusi Raseinių rajono bendrovė „Norvesta“ – sudarė kartelį ir joms skyrė atitinkamai 27,1 tūkst. ir 27,5 tūkst. eurų baudas. Taryba išsiaiškino, kad „Norvesta“ ir „Sypra“ tarpusavyje derino veiksmus ir iš anksto nustatė 2014 metų rugpjūtį vykusio aukciono laimėtoją.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Dalia Markauskienė.

Teisėsaugos įtarimų sulaukęs D. Janulevičius sausio pradžioje pasitraukė iš pareigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko

ko portretas
gero visi /galai/ i vandeni nesjie siasiazenkliai......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių