Panevėžio rajone – penktas kiaulių maro židinys

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Lietuvoje nustatytas penktas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys kiaulių laikymo vietoje. AKM protrūkis užfiksuotas Miežiškių seniūnijos (Panevėžio r.) teritorijoje, kuri įeina į prieš savaitę tame pačiame rajone nustatyto AKM atvejo priežiūros (10 km) zoną.

Ūkyje savo reikmėms buvo laikomos keturios nedeklaruotos kiaulės. Šeimininkė, pastebėjusi, kad kiaulės pradėjo negaluoti ir gaišti, kreipėsi į privatų veterinarijos gydytoją. Gydytojas apie tai informavo Panevėžio VMVT, kurios inspektoriai paėmė ir išsiuntė kiaulių kraujo ir gaišenos mėginius ištirti laboratorijoje. AKM diagnozė patvirtinta visoms keturioms kiaulėms.

Operatyviai į vietą atvykę VMVT pareigūnai konstatavo, kad ūkyje nebuvo taikomos jokios biologinio saugumo priemonės. Ūkis nebuvo aptvertas, neįrengti dezinfekavimo kilimėliai, kiaulių augintojai, eidami į tvartą, nekeitė nei avalynės, nei rūbų, kiaulės buvo šeriamos žalienomis, nušienautomis aplink ūkį. Teritorijoje mėtėsi pašaliniai daiktai, nenaudojami rakandai, nevykdyta graužikų kontrolė.

„Laikytojai elgėsi itin neatsakingai, nes vos už 1,5 km AKM buvo nustatytas šernams,  iš aplinkinių miškų masyvų ir toliau gaunami pranešimai apie rastus nuo maro kritusius šernus. Grubus pažeidimas ir tai, kad kiaulės nebuvo deklaruotos. Už VMVT nurodymų ir biologinio saugumo reikalavimų nepaisymą kiaulių savininkui gresia 350 eurų bauda, taip pat jam nebus mokama kompensacija už 4 laikytas kiaules. Laikytojų laimei, į šias VMVT nustatytas stebėsenos ir priežiūros (3 ir 10 km) zonas nepateko komerciniai ūkiai, nes tokiu atveju ūkininkai turėtų atlyginti ir ekonominius nuostolius, atsirandančius tokiems ūkiams dėl kiaulių judėjimo apribojimo, kas gali siekti keliolika ar net keliasdešimt tūkstančių eurų", - komentavo VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

VMVT dar kartą primena, kad siekiant kiek įmanoma užkirsti kelius marui plisti, kiaulių laikytojai privalo kartą per ketvirtį deklaruoti savo kiaules bei laikytis biologinio saugumo reikalavimų. Nustačius minėtų reikalavimų nepaisymo atvejus, pirmąjį kartą taikomas įspėjimas, o antrą kartą nurodoma priverstinai paskersti laikomas kiaules.

Ūkiuose, esančiuose VMVT nustatytoje buferinėje AKM zonoje, nustačius biologinio saugumo reikalavimų nepaisymo atvejus, kiaules nurodoma skersti iš karto, netaikant įspėjimų. Į šią zoną įeinančių ūkių gyvulių augintojai, kurie negali įgyvendinti biologinio saugumo reikalavimų, privalo paskersti savo laikomas kiaules iki š.m. rugsėjo 30 d., jei nori pretenduoti į valstybės mokamą kompensaciją.

„VMVT nuolat stengiasi aiškinti kiaulių laikytojams apie šios ligos keliamas grėsmes. Savo reikmėms auginantiems kiaules neversliniuose ūkiuose sudarytos sąlygos laikytis minimalių biologinio saugumo reikalavimų, kuriems įgyvendinti nereikia didelių investicijų. Tačiau vis dar pastebimas ūkininkų abejingumas ir sąmoningumo stoka. Perspėjame, kad ligai nenumaldomai plintant, VMVT gali taikyti kraštutines ligos kontrolės priemones - priverstinį visų užkrėstoje teritorijoje esančių kiaulių skerdimą, neatsižvelgiant į ūkių biologinio saugumo lygį", - tvirtino M.Masiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas

vartotojas portretas
skanaus kuiliukai eskit sudelius :)

baubas

baubas portretas
didziausias ziudinys Vilniuje-seime.niekaip neuzgesinamas beje..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių