Paaiškino, kaip bus kompensuojamos sumažintos pensijos

Lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje Lietuvos pensininkus jau turėtų pasiekti pirmosios sumažintų pensijų kompensacijos.

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius LRT Radijo laidoje „Kursas 3,45“ atkreipė dėmesį, kad išmokama suma nebus sumokėta vienu kartu – ji bus išskaidyta į devynis mokėjimus.

„Reikia atkreipti dėmesį, kad jie [pensininkai – LRT.lt] nesitikėtų gauti visų 1000 litų iš karto. To nebus“, – sakė M. Sinkevičius.

Bus galima matyti, kokia yra kompensacijos suma

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė sakė besidžiaugianti, kad jau lapkričio 25 d. pirmosios išmokos turi pasiekti banko sąskaitas turinčius senjorus. Jei pensiją žmogui atneša pašto ar kitos išnešiojimo įstaigos darbuotojas, jis išmoką gaus gruodžio mėnesį.

M. Sinkevičius paaiškino, kad žmonės galės aiškiai matyti, kokią išmokos sumą jie gauna. Pervedant pinigus į sąskaitą, bus vykdomi du pavedimai. Pirmasis – kiekvieną mėnesį išmokama pensija, antrasis – kompensacijos suma.

Atskirai kompensacija bus įteikta ir tiems, kuriems pensija atnešama į namus. Senjoras gaus du lapelius ir dvi sumas. Viename lapelyje bus nurodyta kasmėnesinė pensija, kitame – kompensacija.

Pirmoji išmoka sudarys 20 proc. galutinės kompensuojamos sumos. A. Pabedinskienė akcentavo, kad išmokas už sumažintas pensijas gaus ir dirbantys senjorai.

M. Sinkevičius pateikė pavyzdį, kad vidutinė kompensavimo suma, kuri bus išmokėta pensininkui, yra 1000 litų. Ši suma bus išmokėta per trejus metus. Taigi 1000 litų turintis gauti pensininkas šiais metais gaus 200 litų. Tai sudaro minėtuosius 20 proc. Vėliau po 400 litų senjoras gaus 2015 m. ir 2016 m.

Pastarieji pinigai taip pat nebus išmokėti vienu kartu. Po atitinkamą sumą, šio pavyzdžio atveju, 100 litų, žmogus gaus kiekvieną 2015 m. ir 2016 m ketvirčio paskutinį mėnesį – kovą, birželį, rugsėjį ir gruodį. Tokį išmokos padalijimą numato įstatymas.
„Reikia atkreipti dėmesį, kad jie [pensininkai – LRT.lt] nesitikėtų gauti visų 1000 litų iš karto. To nebus“, – aiškino M. Sinkevičius.

Taigi visa suma senjorui bus išmokėta per devynis mokėjimus.

Detalesnę informaciją suteiks laiškai ir „Sodros“ darbuotojai

M. Sinkevičiaus teigimu, visa detali informacija apie pensijų kompensavimą senjorus turi pasiekti nuo lapkričio 17 d.

„Lietuvos pašto“ darbuotojai per savaitę nuo šios dienos turi išnešioti laiškus visiems Lietuvos pensininkams, kuriuose bus nurodytas mokėjimų periodiškumas, tikslios sumos, kurias turi gauti kiekvienas senjoras, ir kaip tos sumos susidarė.

„Tai yra vokai, ant kurių bus „Sodros“ logotipas. Jokie kiti vokai negalioja, tik su „Sodros“ logotipu. Ant tų vokų bus parašyta: „Įteikiant atplėšti“. Voką atnešęs paštininkas paprašys, kad žmogus jį atplėštų“, – perspėjo pašnekovas.

Be minėtos informacijos, laiško gavėjas voke taip pat ras specialų kodą. Jei pensininkui kils klausimų, jis gali paskambinti į „Sodrą“ informacijos telefonu 1883 arba kreiptis į artimiausią teritorinį skyrių. Padiktavus darbuotojui laiške nurodytą kodą, jis atsakys į visus klausimus, susijusius su konkretaus žmogaus situacija.

M. Sinkevičius pateikė pavyzdį, kad laiške gali būti nurodyta, jog šiais metais senjorui turi būti išmokėta 300 litų siekianti kompensacija, bet jis gaus tik 270 litų. Taip gali nutikti dėl įsiskolinimų ar kitų priežasčių. Visas jas, paskambinus telefonu ir nurodžius kodą, paaiškins „Sodros“ darbuotojai.

Jeigu žmogus per savaitę nuo lapkričio 17 d. voko su „Sodros“ logotipu ir minėta informacija negaus, jis gali kreiptis į regioninį padalinį ir ta pati informacija jam bus atspausdinta ir įteikta tiesiai padalinyje.

M. Sinkevičius pabrėžė, kad gražinamos sumos paskaičiuotos tik dėl einamųjų draudžiamųjų pajamų mažinimo. Į tai nepateks mažinimas, kuris buvo atliktas dirbantiesiems pensininkams. Anot jo, jei dirbančiam pensininkui pensija, kaip ir kitiems senjorams, buvo sumažinti 100 litų, o po to dėl to, kad jis dirba, dar 200 litų, tai bus grąžinta tik pirmoji suma.

Be to, pagal šių metų balandžio pabaigoje įsigaliojusį įstatymą, skiriasi pensijų grąžinimas mirusiųjų artimiesiems. Jei senjoras mirė po įstatymo įsigaliojimo, paveldėjimas galioja ir suma bus grąžinta teisėtiems turto paveldėtojams. Jei žmogus mirė iki įstatymo įsigaliojimo – paveldėjimas negalioja.


Šiame straipsnyje: pensijoskompensavimasSodra

NAUJAUSI KOMENTARAI

dirbantis pensininkas

dirbantis pensininkas portretas
O kada bus gražinta ta pensijos dalis, kuri buvo sumažinta dėl to, kad pensininkas dirbo. Kai kam buvo sumažinta pensija per puse.

dabar sukčiai

dabar sukčiai  portretas
eis į nuolatinį savo darbą, juk senoliai tkrai nesupras, kas pas juos atėjo, ar kas atnešė pensiją. Būtina raginti senolių šeimos narius, kad jie nuolat aiškintų, kaip reikia elgtis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių