Opozicija nežino, kaip agituos rinkėjus balsuoti referendume dėl AE

Referendumo dėl naujos atominės elektrinės statybos palaikiusių opozicinių socialdemokratų, Darbo ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijų vadovai tvirtina, jog jų partijos pasisako už tai, kad Lietuva būtų branduolinės energetikos šalimi, tačiau į klausimą, kaip ragins rinkėjus balsuoti per referendumą, tvirtina dar negalintys atsakyti.

Anot jų, partijoms turėti tvirtą ir aiškią nuomonę dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto šiuo metu trūksta informacijos, tad kol kas anksti ir spręsti, už aš prieš atominės statybas raginti balsuoti rinkėjus per kartu su Seimo rinkimais vyksiantį patariamąjį referendumą šiuo klausimu.

2010 metais šių trijų opozicinių partijų patvirtintoje „Plačios koalicijos“ programoje, kuri tąkart pristatyta kaip alternatyva dabartinės Vyriausybės programai, įrašyta, jog „būtina kuo skubiau pradėti naujos branduolinės jėgainės statybą“.

„Mūsų tikslas - kad visuomenė turėtų pilną informaciją apie atominės elektrinės projektą, mes dabar dar bandom gauti informaciją iš Latvijos ir Estijos, ar jos ruošiasi pasirašyti susitarimą dėl priešprojektinių dalykų, taip pat norime pamatyti finansavimo programą, ir ne tik projekto, bet ir plačiau - kiek, pavyzdžiui, kainuos kelio nutiesimas. Kada mes turėsime pilną informaciją, (tada spręsime - red.), mes tikrai neužsiimsime populizmu, o sieksime, kad visuomenė kuo daugiau žinotų apie projektą“, - BNS sakė LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius.

2008 metų vasarį Seime svarstant tąkart pačių socialdemokratų inicijuotas Atominės elektrinės įstatymo pataisas, atvėrusias kelią „Leo LT “ projektui, socialdemokratai tąkart pabrėžė, jog būtina kuo skubiau pritarti jėgainės statybai būtent dėl to, kad reikia aiškaus signalo projekto partneriams - estams ir latviams. Tokią poziciją tuo metu Seime išsakė tąkart atominės elektrinės projektą aktyviai palaikiusi ir įstatymo projektus Seime pristatinėjusi socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas sako, jog konkrečiai dėl VAE projekto informacijos trūksta ne tik jam, bet ir premjerui bei šalies vadovei, o tuos atsakymus sako būsiant aiškius tik matant patį atominės elektrinės projektą.

"Aš pats asmeniškai esu už atominę energetiką, ir tokios pozicijos laikausi jau seniai. Jau nuo 2000 metų, kuomet buvau Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas, mes šiuo klausimu dirbome.

Vienintelis dalykas, kad kalbėti konkrečiai paie šį objektą - per anksti, nes yra klausimų, į kuriuos nėra atsakymų. Jei tai naudinga investicija, ir savikaina naudinga, ir yra galimybė prisijungti prie europinių tinklų - tuomet ir statybos naudingos, ir mes žmones ragintume balsuoti už Lietuvai naudingą projektą", - BNS sakė V.Uspaskichas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas sako, kad dabartiniai duomenys apie VAE projektui pritarti jam neleidžia.

„Konkrečiai, kalbant apie būtent šį projektą, mes būtųme prieš, nes nepritariame tokioms sąlygoms, kokiomis tariamasi, ir po rinkimų žiūrėtume, ką būtų galima keisti“, - BNS sakė R.Paksas.

„Mūsų pozicija yra labai paprasta - mes esame atominės elektrinės šalininkai, nuo pirmos dienos pasisakome už tai, kad Lietuva išliktų atominės energetikos valstybe, bet mes taip pat laikomės ir principinės pozicijos, kad svarbiausius šalies klausimus spręstų žmonės. Tokia elektrinė, kokia siūloma dabar, kelia labai daug klausimu, tokių kaip patikimumas, reaktoriaus galingumas, kaina. Mes prieš tai, kad būtų stačia galva puolama į suformuotus pasiūlymus, ir šiandien svarbiausia, kad šiuo klausimu spręstų žmonės“, - kalbėjo R.Paksas.

Pirmadienį susirinkęs į neeilinę sesiją, Seimas nutarė, kad 2012 metų spalio 14 dieną kartu su Seimo rinkimais vyks konsultacinis (patariamasis) referendumas dėl AE statybos: už balsavo 62 Seimo nariai, prieš - 39, o susilaikė 18 parlamentarai.

Referendume gyventojams bus pateiktas vienintelis teiginys: „Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“, o žmonės turės pasirinkti vieną iš dviejų atsakymų: „Taip“ arba „Ne“.Seimas prieš galutinį balsavimą dėl referendumo atmetė pasiūlymą jį surengti po derybų su strateginiu investuotoju - Japonijos korporacija „Hitachi“ - ir latviais bei estais - už šias liberalsąjūdiečių pataisas balsavo 52 Seimo nariai, prieš - 41, o susilaikė 24 parlamentarai.

Seimas yra pritaręs elektrinės statybai, tačiau galutiniai investiciniai sprendimai bus priimti iki 2015 metų pabaigos.Lietuva su Latvija, Estija ir Japonijos kompanija „Hitachi“ tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje.

Vyriausybė planuoja, kad jėgainės statyba prasidės 2014 metais, o 2020 metais ji jau galėtų gaminti elektrą. „Hitachi“ turėtų valdytų 20 proc., Lietuva - 38 proc., Latvija - 20 proc., o Estija - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų.

Jeigu prie AE projekto įgyvendinimo prisijungtų Lenkija, akcijų proporcijos šiek tiek keistųsi.Seimas 2005 metų rugsėjį priėmė rezoliuciją, kuri numatė, kad Lietuva išliktų branduolinės energetikos valstybė ir toliau gamintų elektros energiją reikalavimus atitinkančioje AE ir tai, kad Seimas teisiškai ir politiškai rems investicijas į naujo reaktoriaus statybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne į temą

Ne į temą portretas
Velniop tas seimas, jei referendumais visuomenė spręs strateginius planus, gal dar padarom referendumą dėl seimo algos dydžio? Kaip į tai, didieji populistai?

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Dėl laiko juostos Kremlius anksčiau užsidaro, tai vėluoja su instrukcijomis?

tee

tee portretas
o die..jūs nejuokinkit su ta elektrine, ji neatsipirks net ir per 100 metų
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių