Opozicija dalyvaus balsavime dėl „Sodros“ reformos

  • Teksto dydis:

Parlamentinė opozicija nusiteikusi nebeblokuoti „Sodros“ reformą numatančio įstatymo priėmimo. Tačiau kol kas neaišku, ar įstatymas bus priimtas, nes opozicija ketina balsuoti prieš.

Mišrios Seimo narių frakcijos, kurioje yra 13 parlamentarų, vadovė Rima Baškienė BNS patvirtino, kad frakcija dalyvaus balsavime.

„Mes balsuosime prieš arba susilaikysime. Jį (įstatymą - BNS) reikia paleisti į gyvenimą ir tikėtis prezidentės veto“, - teigė R.Baškienė.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė liberalė Dalia Kuodytė BNS taip pat sakė, kad linkstama dalyvauti balsavime.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūne Rita Tamašuniene BNS sakė, kad antrą kartą balsavime dalyvaus.

„Už nebalsuosime, nes manoma, kad reikia atidėti svarstymus ir apsispręsti neskubant, todėl balsuosime prieš arba susilaikysime“, - BSN teigė ji.

Seimas ketvirtadienį iki pietų pritarė daliai straipsnių, tačiau balsuojant dėl viso įstatymo, pritrūko kvorumo - dabar Seimas balsuos po 15 val.

Seimas jau pritarė „Sodros“ įmokų luboms ir jų dydžiams, kokius siūlė socialinį modelį kurę mokslininkai. Pirmaisiais metais (2017-aisiais) lubos siektų 120 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) -  apie 7,48 tūkst. eurų per mėnesį arba 89 tūkst. eurų per metus, antraisiais – 108, trečiaisiais – 96, ketvirtaisiais – 84, penktaisiais – 72 ir šeštaisiais (2022 metais) - 60 VDU arba 3,7 tūkst eurų (44,9 eurų). 2016 metų pirmąjį ketvirtė VDU buvo 748 eurai.

„Čia mes kalbame apie tuos, kurių atlyginimai yra apie 10 tūkst. eurų. Jeigu jūs pažiūrėtumėte koks yra skaičius, vadinasi, kad mes pritrauktume talentingus žmones, kad jie sukurtų čia Lietuvoje pridedamąją vertę tokią, kad tie žmonės, kurie šiandien Lietuvoje uždirba mažai, galėtų uždirbti daug“, - teigė premjeras Algirdas Butkevičius.

Gegužę premjeras A.Butkevičius teigė, kad įmokų lubų įvedimas padės į Lietuvą pritraukti daugiau užsienio investuotojų. 2013 metų gegužę jis pareiškė, kad lubos būtų galimos tik tuomet, jeigu būtų progresinė mokesčių sistema.

„Tai nėra skausminga netektis „Sodros“ biudžetui“, - teigė liberalas Eugenijus Gentvilas.

Pasak Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovės Kristinos Miškinienės, lubų įvedimas socialinio draudimo sistemai suteiks daugiau patrauklumo: „Reikia padaryti socialinio draudimo sistemą patrauklesnę ir daugiau uždirbantiems asmenims“.

Šiuo metu „Sodros“ įmokų dydis nėra apribotas, ribojamos tik išmokos. Šiuo metu darbdaviai moka 31 proc. įmokas.

„Sodros“ įmokų lubų įvedimas šalyje diskutuojamas beveik du dešimtmečius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė gegužę yra teigusi, kad „Sodros“ lubos yra tik viena iš priemonių, orientuota daugiau į vidutines pajamas gaunančius žmones, tačiau pirmiausiai reikėtų mažinti skurdą ir socialinę atskirtį.

Už „Sodrų“ lubų įvedimą nuolat pasisakė asociacija „Investors' Forum“ - jos vadovė Rūta Skyrienė mano, kad tai paskatins atlyginimų augimą, nes sutaupytas lėšas įmonės skirs darbuotojų algoms didinti.

Ilgą laiką socialdemokratai prieštaravo „Sodros“ įmokų luboms. Dar 2008 metais tuometinis premjeras Gediminas Kirkilas sukritikavo prezidento Valdo Adamkaus siūlymą įvesti „Sodros“ lubas.

Dabartinė Vyriausybė „Sodros“ įmokų lubas ne kartą atidėliojo.


Šiame straipsnyje: opozicijaSodrareformabalsavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vijurkas

Vijurkas portretas
Uzkniso ta Sodra. Kai tik ji atsirado ir prasidejo problemos. Skalbykla kazkokia...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių