Nuo spalio pradžios pienininkų laukia griežtesnės sutartys

Nuo spalio 3 dienos įsigalioja nauja Europos Sąjungos (ES) tvarka, pagal kurią su pieno tiekėjais perdirbėjai galės sudaryti ilgalaikes sutartis, rašo „Verslo žinios“.

Iki šiol žemdirbiai bet kada galėjo pakeisti pirkėją, tik reikėjo apie tai pranešti prieš 15 dienų.

Ūkininkai viliasi, kad kovodami dėl tiekėjų perdirbėjai pradės didinti kainas, gamyklų vadovai savo ruožtu viliasi, kad naujos sutartys leis tiksliau planuoti gamybos procesą, nes iki šiol nebuvo tikrumo, jog šiek tiek pakitus rinkos sąlygoms tiekėjai tiesiog neišbėgios.

„Tokių sutarčių norėjome seniai, nes iki šiol buvo keblu, kai ūkininkai galėjo išeiti įspėję prieš 15 d. Tuo jie naudodavosi ir prašydavo aukštesnių kainų, nors prieš tai buvo sutarta kitaip“, - sakė Vilkyškių pieninės generalinis direktorius Gintaras Bertašius.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas prognozuoja, kad metams ar ilgesniam laikotarpiui kainos nebus fiksuojamos, tik statytojui apribota galimybė rinktis kitą pirkėją.

„Mūsų žiniomis, perdirbėjai jau rengiasi vilioti ūkininkus, nes jie seniai norėjo kuo ilgesnių sutarčių. Jei ūkininkas nebus “žioplas„, pasirašys neįpareigojantį dokumentą, tačiau dalį žemdirbių gamyklos pririš“, - sakė A.Stančikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių