Nuo sausio pinga dujos ir elektra, brangsta dyzelinas

  • Teksto dydis:

Nuo 2018 metų sausio šiek tiek atpinga dujos ir elektra, bet gyventojams teks brangiau mokėti už kurą automobiliui.

Pinga tik mažiesiems vartotojams

Nuo sausio beveik pusei milijono mažiausių buitinių vartotojų, naudojančių dujas maisto ruošai, jos pinga beveik 8 procentais. Tuo metu dujomis namus besišildantiems vartotojams jų kaina nesikeičia.

Dujų tiekimo bendrovės „Lietuvos dujų tiekimas“ vadovo Manta Mikalajūno teigimu, 2018–aisiais dujų kainos bus vienos žemiausių per pastaruosius 10 metų.

Iki 500 kubų dujų per metus suvartojantiems gyventojams jų kaina nuo sausio mažėja nuo 64 iki 59 centų už kubą. Tokių gyventojų Lietuvoje yra apie 468 tūkstančiai.

Daugiau nei 500 kubų dujų per metus suvartojantiems klientams kainos nesikeičia: 39 centai – suvartojantiems nuo 501 iki 20 tūkst. kubų ir 38 centai – daugiau nei 20 tūkst. kubų.

Pastoviosios tarifo dalys taip pat nekinta - atitinkamai 56 centai ir 3,99 euro.

Pernai liepą dujos dėl pasibaigusios Rusijos „Gazprom“ dujų kainos nuolaidos brango 5–8 procentais.

Brangsta dyzelinas

Nuo sausio didėjant dyzelino akcizui, šis kuras brangs. Jo kaina kils ir ūkininkams, nes Seimas pakėlė akcizą žemdirbių naudojamam dyzelinui.

Finansų ministerija planuoja, kad litras įprasto dyzelino pabrangs apie 2 centus, o žemdirbių – apie 4 centus.  

Žemės ūkio rūmų laikinojo vadovo Sigito Dimaičio teigimu, žemdirbiams bet koks degalų kainų augimas yra skausmingas, tačiau jis pripažįsta, kad „šis pabrangimas nebus labai ženklus“.

„Kai susideda į krūva tokie metai, kaip šiemet (ūkininkai nuostolių patyrė dėl liūčių – BNS), kuro pabrangimas, gaunasi tokia stresinė situacija“, – BNS teigė S. Dimaitis.  

Dyzelino akcizas didėja nuo nuo 330,17 iki 347 eurų už 1 tūkst. litrų, o žemdirbių dyzelino – nuo 21 iki 56 eurų.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, 2016 metais žemdirbiai panaudojo 286,4 tūkst. tonų lengvatinių degalų – šiek tiek mažiau nei 2015 metais.

Perskaičiuota elektros kaina

Elektros kaina buitiniams vartotojams nuo sausio mažėja vidutiniškai 1,2 procento.

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) lapkritį skelbė, kad elektra kitąmet atpigs vidutiniškai 3,5 proc., tačiau Kainų komisijai patvirtinus papildomą viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) dedamąją, kainos buvo perskaičiuotos.

Populiariausio „standartinio“ vienos laiko zonos tarifas kitąmet mažėja 1 proc. (0,1 cento) iki 11,3 cento už kilovatvalandę (kWh), dviejų laiko zonų: dienos tarifas mažėja 1,6 proc. (0,2 cento) iki 12,2 cento, nakties ir savaitgalių – nepakito – 9,1 cento už kWh.

ESO, be to, siūlė visiems vartotojams įvesti fiksuotą 1 euro abonentinį mokestį, tačiau idėjos atsisakė, sulaukusi premjero ir energetikos ministro kritikos.

Šiuo metu fiksuotą abonentinį mokestį moka tik vartotojai, pasirinkę mokėjimo tarifų planus „Namai“ ir „Namai plius“ – atitinkamai 3 ir 6 eurus.

Pernai sausį elektra atpigo vidutiniškai 5 procentais.


Šiame straipsnyje: Dujoselektradyzelinaskaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jei kažkas manote, kad buvo sugriautas žmones skurdinti numatytas LEO, tai labai klystate. Tas monstras sukurtas, tik pavadinimai nuolat keičiami - tai Vakarų skirstomieji tinklai, tai Gilė, Tai ESO, o paskutiniu metu vėl kažkoks naujas pavadinimas. Dorų žmonių smaugimo mašina jau įsibėgėjo. Tylėsime kaip visada?

Stanislovas

Stanislovas portretas
Pravažiuokite vakare Alytuje individualių gyvenamų kvartaluose ir įsitikinsite kaip žmonės gerai gyvena nepriklausomoje Lietuvoje,net neįstengia už elektrą susimokėti,kadangi visuose namuose tamsu ,kaip gilią naktį,kur nekur pavieniai žiburėliai matosi,tai rodo ,kad elektros kaina Lietuvoje pernelyg aukšta,nors elektros tiekėjai skaičiuoja milijoninius pelnus.Tas pats ir su dujomis bei vandeniu.

Antanas

Antanas portretas
Valdantieji turėtų panaikinti dujų,geriamo vandens fiksuotas kainas,juk tai jokia paslauga ,tai paprasčiausias pasipinigavimas iš vartotojo kišenės,kurį įvedė konservatorių valdymo metais ,anksčiau nebuvo ir jo nėra nei vienoje šalyje.Daleiskim anksčiau dujininkai ir prižiūrėdavo gyvenamuose namuose dujų įrenginius-dujines virykles,katilus ,dujų nutekėjimą,dabar kažkodėl tai jau keli metai to nedaro,tai gyvenamieji namai palikti likimo valiai kaip tiksinčios bombos,kiek dar sulauksime įvairiausių nelaimių dėl to ,kad dujų tiekėjai ne kontroliuoja jų nutekėjimo ir įrenginių stovio.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių