Nuo Naujųjų metų įsigaliojo priemonės, kuriomis siekiama pagreitinti renovacijos procesus

  • Teksto dydis:

Išaugęs gyventojų noras gyventi komfortiškai bei rekordus viršijantis paraiškų, teikiamų daugiabučių renovacijai, skaičius, leidžia teigti – Lietuvoje renovacijos nauda nebėra kvestionuojama. Ekspertai džiaugiasi augančiais daugiabučių modernizacijos tempais – per 2021 m. Lietuvoje atnaujinta daugiau nei 340 daugiabučių, o šiuo metu modernizuojami dar 600.

„Pastarųjų metų rezultatai išryškina svarbią tendenciją – vis daugiau daugiabučių gyventojų ne tik nori modernizuoti savo būstą, bet ir imasi realių veiksmų. 2021 m. gruodžio 31 d. baigėsi 8 kvietimas atnaujinti daugiabučius – gautų paraiškų skaičiumi jis viršijo rekordą per visų kvietimų istoriją“, – pastebėjo Vytautas Vrubliauskas, APVA (Aplinkos projektų valdymo agentūra) pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Iš 784 paraiškų, gautų kvietimo metu, labiausiai džiugino didžiųjų miestų rezultatai – Vilniaus (139 paraiškos), Klaipėdos (66) bei Kauno (59). Pašnekovo teigimu, didmiesčių motyvacija išties nuteikia pozityviai, tačiau teko pastebėti ir tai, kad iš dalies savivaldybių kvietimo metu nebuvo sulaukta nė vienos paraiškos.

Naujos priemonės leis užtikrinti efektyvesnę renovacijos eigą

Šių metų pradžia atnešė džiugių žinių visoms renovacijos procesuose dalyvaujančioms šalims – butų savininkams, projektų administratoriams ir statybininkams. Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, naujai įsigalioję daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos pakitimai atvers kelią dar efektyvesniems renovacijos procesams.

„Daugiabučių atnaujinimas turėtų paspartėti dėl trijų priežasčių: procedūrų, pakartotinių sąmatų patvirtinimo ir dėl to, kad užsakymai bus didesni. Todėl stambesni statybininkai ateis į konkursus, bus didesnė konkurencija, vyks optimalesnis planavimas – visa tai leis nupirkti rangovą iš pirmo karto, o ne laukti pakartotinio konkurso“, – teigė S.Gentvilas.

Daugiabučių modernizacijos programos pakeitimais naikinama perteklinė biurokratija – nuo šiol gyventojams užteks patvirtinti investicinius planus vieną kartą, pakartotinai to daryti neteks.

Administratorių laukia didesnė finansinė nauda – juos pasieks beveik dvigubai didesnės kompensacijos už daugiabučių atnaujinimo projektų valdymą. Papildomai jų laukia avansiniai mokėjimai už modernizacijos procesų valdymą, kuriuos anksčiau administratoriai gaudavo tik po dalies statybos darbų atlikimo.

Dar vienas įsigaliojęs pokytis – leidimas didesniems pastatams projektavimo ir statybos darbų konkursą skelbti bendru viešuoju pirkimu. Tikimasi, kad tai leis pasiekti kokybiškesnių rezultatų per trumpesnį laiką.

Taip pat nuo šiol bus skelbiami konkursai atnaujinti ne po vieną, o po keletą pastatų. Tai turėtų paskatinti ir didesnes statybų įmones imtis daugiabučių atnaujinimo projektų, o kartu optimaliau ir aiškiau planuoti darbus.

Šių metų planuose – modulinė renovacija

Šiuo metu statybų rinka visame pasaulyje susiduria su darbo jėgos bei žaliavų stygiumi – šis iššūkis neaplenkia ir Lietuvos. Tačiau, anot aplinkos ministro, nepaisant šių trukdžių, renovacijos procesus Lietuvoje bus siekiama efektyvinti ir toliau.

S.Gentvilo teigimu, išspręsti statybininkų trūkumo problemą padės modulinė renovacija. Jeigu per šiuos metus pavyktų ją įgyvendinti, daugiabučių modernizacija taptų dar efektyvesne – reikėtų mažiau darbininkų, o renovacijos procesas tęstųsi net žiemos metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Realybė tai kitokia

Realybė tai kitokia portretas
Gražiai čia suokiama apie tas renovacijas, jų naudą ir tt..., ... tačiau nutylima, kokia korupcija klesti šioje srityje! Štai kodėl adminustratoriai pešas dėl namų, juk tai pinigų kasyklos, jokios atsakomybės , jokios kontrolės iš valstybinių institucijų, jokių garantijų dėl kokybės! Ir visa tai daroma su valstybės palaiminimu! Siaubas

Daugiabučio gyventojas.

Daugiabučio gyventojas. portretas
MINISTRE IR APVA PASIŽVALGYKITE SOCIALINIUOSE TINKLUOSE, PASKAITYKITE ŽMONIŲ KOMENTARUS, ŠALTU PROTU IŠNAGRINĖKITE JŲ NUOMONES NAMŲ RENOVACIJOS ATŽVILGIU. MANAU, KAD JAU PRIBRENDO LAIKAS KREIPTIS Į ES TEISINGUMO TEISMĄ IR ATSKLEISTI TIKRUOSIUS FAKTUS DAUGIABUČIŲ NAMŲ RENOVACIJOS KORUPCINĖJE SISTEMOJE.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių