Nuo lapkričio – nauji degalų ženklinimo reikalavimai

  • Teksto dydis:

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas patvirtino Prekybos naftos produktais taisyklių pakeitimus, kuriais nustatyta nauja degalų ženklinimo degalinėse tvarka.

Atsižvelgiant į ES direktyvų ir standartų reikalavimus, nuo 2018 m. lapkričio 1 d. visose Europos Sąjungos šalyse turi būti harmonizuotas degalų žymėjimas jų pardavimo vietose, taip pat ant transporto priemonių degalų įpylimo dangtelių ar automobilio techninėje dokumentacijoje.

Nuo 2018 m. lapkričio 1 d. degalinėse parduodamas benzinas bus pažymėtas žodžiu „Benzinas“, nurodant oktaninį skaičių (95; 98) ir raide E, kartu su skaičiais 5 ar 10, nurodančiais maksimalų biodegalų (etanolio) kiekį procentais esantį benzino tūrio vienete. Dyzelinas – žodžiu „Dyzelinas“ ir raide B kartu su skaičiais 7, 10, 20 ar 30, nurodančiais maksimalų biodegalų (riebalų rūgščių metilo esterio) kiekį procentais dyzelino tūrio vienete.

Žiemos laikotarpiu pirmos ir antros klasių arktinis dyzelinas, kaip ir iki šiol, bus papildomai žymimas, naudojant atitinkamai vienos ar dviejų snaigių simbolius, o žymėti gazoliai, skirti naudoti žemės ūkio veiklos subjektams žemės ūkio produktų gamybai, papildomai žymimi raidėmis „Dž“. Suskystintos naftos dujos bus žymimos raidėmis LPG, suslėgtos gamtinės dujos – raidėmis CNG; suskystintos gamtinės dujos – raidėmis LNG.

Nauja tvarka ne tik užtikrins vieningą degalų žymėjimą ES mastu, bet ir leis tinkamai informuoti vartotojus apie perkamą produktą, jo rūšį bei benzine ar dyzeline esantį biodegalų kiekį.

Degalinių operatoriai, kaip ir iki šiol galės pateikti papildomą informaciją apie degalus, susijusią su konkrečių degalų prekės ženklu ar produktų linija.

Ministerija primena, kad degalinėje pirkėjams turi būti sudarytos sąlygos susipažinti su degalų kokybės pažymėjimu (sertifikatu, pasu) ir (ar) standartu, pagal kurį yra pagaminti degalinėje parduodami atitinkami degalai. Taip pat vartotojams turi būti prieinama visa informacija, ką reiškia atitinkamas degalinėje parduodamų degalų žymėjimas.

Renkantis konkrečią degalų rūšį rekomenduojama pasitikrinti automobilio techninėje dokumentacijoje, kokią degalų rūšį atitinkamam automobiliui rekomenduoja naudoti automobilio gamintojas ar jo pardavėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Gamintojas dažniausiai išvis nerekomenduoja biodegalų, ypač tokiais kiekiais kaip pas mus. Norvegijoje užsipylus dyzelino važinėdamas po kalnus nuvažiuoju didesnį atstumą negu Lietuvoje su mūsų saliarka lygiais keliais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių