Nuo kovo brangsta tabako gaminiai

Nuo ketvirtadienio didėja akcizai tabako gaminiams. Skaičiuojama, kad vidutiniškai cigarečių pakelis pabrangs 10 centų.

Tabako gaminių kainos Lietuvoje nuosekliai kyla nuo 2013-ųjų ir per penkerius metus vidutiniškai cigarečių pakelis pabrango 1,2 euro.

Nuo ketvirtadienio akcizus rūkalams padidinus dar apie penkis procentus, vienas cigarečių pakelis vidutiniškai kainuos 10 centų, cigarų arba cigarilių pakuotė – 17 centų brangiau.

Paskutinį kartą tabako gaminių kainos didėjo prieš metus, tąkart rūkalų brangimas buvo spartesnis nei šiemet.

Naujausi tyrimai rodo, kad pernai augo ir šešėlinė rūkalų rinka, ji pasiekė didžiausią mastą per trejus metus. Pasak Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos, Lietuvoje rūkalų kainos keliamos daugiau nei reikalauja Europos Sąjunga, todėl gyventojai atsigręžia į šešėlį, o valstybės biudžetas praranda lėšų.

V. Šapoka: tabakas ir toliau brangs

Nuo ketvirtadienio padidėjus akcizui tabako gaminiams, finansų ministras Vilius Šapoka žada, kad cigaretės ir toliau brangs, tačiau apie akcizų didinimą alkoholiui ir degalams šiuo metu nesvarstoma.

„Šiuo metu tokių svarstymų nėra, ypatingai dėl alkoholio, nes, kaip žinia, buvo šuolis akcize pernai, tai ta linkme nesvarstome. Kalbant apie tabaką, tikėtina, kad jis ir toliau bus nuosekliai didinamas, signalizuojant visuomenei, kad šis žalingas įprotis visuomenei kainuos vis brangiau ir brangiau“, - LRT televizijai ketvirtadienį sakė V. Šapoka.

„Esame pasiekę minimalų lygį, bet čia nesustosime ir vis didinsime ir didinsime“, - tikino V. Šapoka.

Anot jo, akcizas tabakui ir toliau didės, nes siekiama, kad gyventojai atsisakytų šio žalingo įpročio. Taip pat dėl akcizo padidėjimo tikimasi surinkti apie 10 mln. eurų papildomų mokesčių.

„Nors iš pirmo žvilgsnio tas padidėjimas yra nedidelis, bet tikimasi surinkti daugiau nei 10 mln. eurų“, - teigė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jone

Jone portretas
Juokingi tokie kainų augimai po 10 ct. Nors pati rūkau, bet tikrai žinau, jei pakeltų kainas 3 kartus, tai mesčiau tą pačią dieną. Dėl 10 ct tikrai nei vienas nemes rūkyti.

Policijos reikalai

Policijos reikalai  portretas
Mano darbe nė vienas neruko parduotuviese parduodamu rūkalų, visi tik kontriabandą. O kitur galvojiate kytaip?

Cenzura

Cenzura portretas
Coca cola daug kartu kenksmingesne už tabaka. Visi žino, bet kalbeti ir rašyti NEGALIMA
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių