Nuo kitų metų išmokas vaiko išlaikymui mokės „Sodra“

  • Teksto dydis:

Nuo 2018 m. sausio 1 d. vaiko išlaikymo išmokas skirs, mokės ir išmokėtas sumas iš skolininkų išieškos „Sodra“.

Iki šiol šias išmokas skyrė ir mokėjo Vaikų išlaikymo fondo administracija prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Vaiko išlaikymo išmoka mokama iš valstybės lėšų, kai vaikas negauna viso arba dalies išlaikymo, priteisto vienam iš tėvų arba abiem tėvams. Dėl šių išmokų gali kreiptis vienas iš tėvų, su kuriuo teismo sprendimu ar tėvų susitarimu gyvena vaikas, arba vaiko globėjas (rūpintojas).

Po 2018 m. sausio 1 d. „Sodra“ tęs Vaikų išlaikymo fondo administracijos iki 2017 m. gruodžio 31 d. paskirtų išmokų mokėjimą ir jų išieškojimą iš skolininkų.

Nuo 2018 m. prašymus dėl vaiko išlaikymo išmokos skyrimo reikės pateikti „Sodrai“. Tai galima padaryti prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui, bet kuriame „Sodros“ skyriuje ar siunčiant prašymą paštu. „Sodra“ atkreipia dėmesį, kad kreipiantis dėl išmokos skyrimo keliems vaikams, dėl kiekvieno vaiko turi būti pateikiamas atskiras prašymas.

Išmokos bus mokamos tik į pareiškėjų (vaikų) asmenines sąskaitas Lietuvoje esančioje kredito, mokėjimo ar elektroninių pinigų įstaigoje. Todėl neturintiems sąskaitos jas būtina atsidaryti, pažymima „Sodros“ pranešime.

Išmokų skyrimo ir mokėjimo tvarka keičiama nedaug. Dėl vaiko išlaikymo išmokos skyrimo galima kreiptis, kai vaikas ilgiau kaip mėnesį negauna viso ar gauna tik dalį teismo sprendimu arba teismo patvirtinta vaiko (vaikų) išlaikymo sutartimi nustatyto išlaikymo.

Kreipiantis dėl išmokos būtina pateikti prašymą skirti išmoką ir teismo sprendimą arba teismo patvirtintą vaiko išlaikymo sutartį, kuriuose nustatytas vaiko išlaikymo lėšų dydis. Jeigu dėl išmokos kreipiasi vaiko globėjas (rūpintojas) - taip pat reikia pateikti teismo sprendimą dėl pareiškėjo paskyrimo vaiko globėju (rūpintoju) arba savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą ar mero sprendimą dėl pareiškėjo paskyrimo vaiko globėju (rūpintoju).

Išvardinti dokumentai yra būtini ir jų nepateikus per vieną mėnesį nuo prašymo gavimo „Sodroje“ dienos, prašymas nebus nagrinėjamas. Sprendimas dėl išmokos skyrimo arba neskyrimo bus priimamas ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo visų būtinų dokumentų gavimo dienos. Išmokos skiriamos nuo prašymo pateikimo mėnesio pirmos dienos.

Vaiko išlaikymo išmoka vienam vaikui per mėnesį negali būti didesnė negu 1,8 bazinės socialinės išmokos dydžio, galiojusio mėnesį, už kurį mokama išmoka (dabar - 68,40 Eur). Kai vaikas gauna dalį nustatyto vaiko išlaikymo lėšų, skiriamas ir mokamas teismo sprendimu arba teismo patvirtinta vaiko išlaikymo sutartimi nustatytos ir skolininko mokamos sumos skirtumas, kuris per mėnesį negali būti didesnis negu 1,8 bazinės socialinės išmokos dydžio, galiojusio mėnesį, už kurį mokama išmoka (dabar - 68,40 Eur).

Vaiko išlaikymo išmoka bus mokama kiekvieno mėnesio 17 dieną už praėjusį mėnesį. Ši išmoka bus pervedama į pareiškėjo arba vaiko asmeninę sąskaitą.


Šiame straipsnyje: Sodravaiko išlaikymo išmoka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių