N.Udrėnas: pigesnių dujų Lietuva turės, kai bus alternatyva „Gazprom“

Pigesnių dujų Lietuva turės, kai bus alternatyva Rusijos koncernui „Gazprom“, teigia prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas.

„Pigesnių dujų turėsime tuomet, kai turėsime alternatyvą dabartiniam tiekėjui - kompanijai “Gazprom„. Kaip žinome, Gazprom“ naudoja tokią pasenusią kainodarą, siejant ją su naftos kainomis, naftos produktų kainomis. Dabar daugelyje šalių - ir Europoje, ir kitame pasaulyje - sąsajos tarp dujų ir naftos yra laužomos. Ypač JAV - žinome, kad ten degalų kainos taip pat kyla kaip ir Lietuvoje, tačiau gamtinės dujos ten jau trejus-ketverius metus yra rekordiškai pigios, keturis-penkis kartus pigesnės negu Lietuvoje", - antradienį interviu Žinių radijui sakė N.Udrėnas.

„Aišku, viena priežasčių yra ta, kad ten (JAV - BNS) buvo rastos skalūninės dujos, bet Lietuvos atveju yra galimybė alternatyvai - tam ir yra statomas suskystintų dujų terminalas Klaipėdoje“, - kalbėjo prezidentės patarėjas.

Anot jo, suskystintų dujų terminalas leis Lietuvoje kurtis dujų rinkai, nesusietai su naftos produktais.

„Rinkos nėra ir ją reikia sukurti. Kaip ir antimonopoliniai įstatymai prieš 100 metų Amerikoje - jie jėga įstatymiškai monopolius dalijo, naikino jų monopolijas. Taigi pakankamai akivaizdu, kad įstatymiškai galima užtikrinti, kad terminalas veiktų - technologiškai jis negali stovėti tuščias, o pats karkasas laivo yra sudėtingas įrenginys, jis turi būti techniškai aptarnaujamas, ir “Gazprom„, pamatęs, kad terminalas veikia ne optimaliai, tuoj pat keltų kainas“, - sakė N.Udrėnas.

Jo teigimu, suskystintų dujų terminalo projektą įgyvendinanti „Klaipėdos nafta“ šiuo metu ieško gamtinių dujų tiekėjų.

„Buvo Azerbaidžane, planuojami kiti vizitai į kitas šalis, ir tikrai yra tikimybė, kad kai terminalas bus atplukdytas - 2014-ųjų pabaigoje, bus pasirašytos dujų tiekimo sutartys, tikrai turėsime ir tų pigesnių dujų“, - sakė N.Udrėnas.

Planuojama, kad terminalo pajėgumas bus 2-3 mlrd. kubinių metrų per metus. Pirmaisiais metais tikimasi perpumpuoti apie 1 mlrd. kubinių metrų dujų.


Šiame straipsnyje: GazpromDujosdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių