Notarams už kartelinį susitarimą – tūkstantinės baudos

Lietuvos notarų rūmams ir aštuoniems jo prezidiumo nariams, derinusiems įkainius už notarų paslaugas, skirtos tūkstantinės baudos. Tai pirmas kartas, kai notarai baudžiami už kartelinį susitarimą.

Konkurencijos taryba Lietuvos notarų rūmams skyrė 88,4 tūkst. eurų baudą, o 8-iems prezidiumo nariams, įvertinus jų pajamas, – nuo 100 iki 20,8 tūkst. eurų baudas.

„Lietuvos notarų rūmai ir prezidiumą sudarantys notarai, priėmę nutarimus dėl įkainių nustatymo, eliminavo visų notarų galimybę savarankiškai pasirinkti taikomą atlyginimo dydį ir jo apskaičiavimo būdą. Taip buvo apribota tiek notarų, t. y. konkurentų, veikimo laisvė, tiek konkurencija paslaugų kainomis, kas nulėmė didesnius įkainius vartotojams“, – pranešime spaudai sakė Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

Lietuvoje notarų atlyginimą tvirtina teisingumo ministras – įkainių reguliavimas leidžia notarams konkuruoti intervalų ribose ir pasirinkti atskirų paslaugų įkainių apskaičiavimą.

Konkurencijos taryba nustatė, kad Lietuvos notarų rūmai ir aštuoni notarai nustatė griežtesnę įkainių apskaičiavimo tvarką, nei numatyta ministro įsakyme. Anot tarybos, taip buvo apribota notarų galimybė pasirinkti mažesnius atlyginimo dydžius ir žmonėms pasiūlyti palankesnius įkainius.

Pavyzdžiui, įsakyme nustatyta, kad už hipotekos patvirtinimą notarai galėjo imti atlyginimą nuo 0,2 iki 0,3 proc. nuo daikto vertės, bet ne mažiau kaip 14,48 euro ir ne daugiau kaip 144,81 euro. Tačiau Notarų rūmų prezidiumas 2017 metais išaiškino, kad notarai šį dydį turi dauginti iš sandoriu įkeičiamų daiktų skaičiaus, todėl įkainis galėjo išaugti bent keletą kartų.

Konkurencijos tarybos sprendimas per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Be to, taryba pasiūlė Vyriausybei inicijuoti Notariato įstatymo pataisas ir atsisakyti prievolės suderinti užmokesčio dydžius su Lietuvos notarų rūmais – savivaldos institucija, vienijančia visus šalies notarus.

Konkurencijos taryba taip pat pradėjo naują tyrimą dėl galimo Konkurencijos įstatymo pažeidimo – bus aiškinamasi, ar teisingumo ministro nustatyti fiksuoti ir minimalūs notarų atlyginimo įkainiai nesudarė sąlygų riboti konkurenciją, nes notarams neleidžiama konkuruoti, siūlant pigesnes paslaugas.

Notarų rūmai skųs baudas

Tūkstantinių baudų už kartelinį susitarimą sulaukę Lietuvos notarų rūmai teigia, kad Konkurencijos sprendimas yra ideologiškai motyvuotas ir nepagrįstas.

„Notarų rūmų nuomone, Konkurencijos tarybos tyrimas prasilenkia su Lietuvos Konstitucija ir įstatymais bei kitais teisės aktais, yra ideologiškai motyvuotas, o Notarų rūmų ir jo prezidiumo narių atžvilgiu priimtas sprendimas – teisiniu požiūriu niekinis ir nepagrįstas”, – pranešime spaudai sakė Notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis.

Lietuvos audito rūmų atstovas Aleksandras Matonis BNS teigė, kad rūmai ketina teismui skųsti tarybos sprendimą.

Notarų rūmų teigimu, inicijuodami tyrimą Lietuvos notarų rūmų atžvilgiu ir prašydami teismo sankcijos, Konkurencijos tarybos pareigūnai pateikė teismui neatitinkančius tikrovės duomenis, o vėliau, tyrimo metu, padarė nemažai procedūrinių pažeidimų bei bandė nuslėpti tyrimo medžiagą nuo Lietuvos notarų rūmų. Tokie veiksmai, M. Stračkaičio teigimu, kelia abejonių ne tik dėl Konkurencijos tarybos sprendimo Notarų rūmų atžvilgiu teisėtumo, bet ir apskritai dėl Konkurencijos tarybos veiksmų teisėtumo.

„Ūkio subjektai dažnai nesutinka su Konkurencijos tarybos vertinimu, nustatytais pažeidimais ir savo interesus gina teismuose. Jeigu Lietuvos notarų rūmai mano, kad jų interesai buvo pažeisti, jie turi galimybę kreiptis į teismą“, – BNS atsiųstame komentare teigė Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

Šiuo metu Lietuvos notarų rūmų prezidiumą sudaro 8 nariai: jo prezidentas M. Stračkaitis, viceprezidentė Daiva Lukaševičiūtė-Binkulienė, Dainius Palaima, Svajonė Šaltauskienė, Jurga Prižgintienė, Rasa Ona Inokaitienė, Asta Grambienė ir Daiva Verpetinskienė.

Konkurencijos taryba didžiausią – 20,8 tūkst. eurų baudą skyrė D. Lukaševičiūtei-Binkulienei, prezidentui M. Stračkaičiui skirta 3,4 tūkst. eurų, D. Palaimai – 11,1 tūkst. eurų, J. Prižgintienei – 5,2 tūkst. eurų, D. Verpetinskienei – 3,6 tūkst. eurų, R. O. Inokaitienei – 700 eurų, notarėms S. Šaltauskienei ir buvusiai prezidiumo narei Virginijai Pupkienei – po 100 eurų baudas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintaras

Gintaras portretas
Va va, o kada anstolius baust ir įstatymus keist dėl jų savivalės

ei ei

ei ei portretas
o kuomet nežabojamus ir pusiau kriminalinius anstolius kas palies?

e

e portretas
....bludas Kesrausk ...ar ben suvokia ka jis cia padare? Bankininu ikaitas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių