Niūrios perspektyvos: už litrą benzino - 5 litai

Už litrą benzino – 5 litai. Su tokia realybe teks susitaikyti, jei nafta dar mėnesį brangs panašiu greičiu kaip pastaruoju metu. Tiesa, analitikai ir verslininkai viliasi, kad viršūnė jau pasiekta, rašo „Lietuvos rytas“.

Savo prognozes gali pateikti kiekvienas, stebintis rusiškos naftos „Urals” kainos pokyčius. Šią naftą perdirba ir „Orlen Lietuva”, todėl bet kokie kainų svyravimai lemia nuotaikas Mažeikiuose ir visoje šalyje.

Vakar kai kuriose Lietuvos degalinėse litras 95 markės benzino kainavo 4,82–4,87 lito. Tai beveik 40 centų daugiau nei sausio 1-ąją. Vien savaitės pokytis – 5–6 centai už litrą.

Nuo metų pradžios „Urals” nafta pabrango 17 proc. Dar pernai šios naftos barelis kainavo mažiau nei 110 JAV dolerių už barelį. Vakar kaina jau siekė 121,56 JAV dolerio.

„Kad benzinas kainuotų 5 litus mūsų šalies degalinėse, „Urals” nafta turėtų dar brangti 12–13 procentų”, – skaičiavo banko „Finasta” Kapitalo rinkų departamento analitikas Tadas Povilauskas.

Kitaip tariant, nafta tokiu pat greičiu turėtų brangti dar mėnesį. Tokiu atveju Lietuvos vairuotojai už litrą benzino 5 litus mokės jau balandį.

Tuo tarpu degalų prekeiviai viliasi, kad bent artimiausią pusmetį benzino kaina nepasieks 5 litų ribos.

„Šiuo metu dolerio kursas daro netgi didesnę įtaką nei naftos kaina. Jei pigs doleris, nafta irgi pigs”, – įsitikinęs „Lukoil Baltija” vadovas Ivanas Paleičikas.

Pasak jo, jei Artimuosiuose Rytuose nekils naujo karo, 5 litų už litrą riba Lietuvoje nebus pasiekta.

Investuotojų asociacijos valdybos narys Artūras Milevskis sako, kad didelė naftos kaina gali paskatinti ekonomikos augimo lėtėjimą, gal net recesiją.

„Naftos kaina tokiu greičiu amžinai nekils. Jai brangstant paklausa mažės, todėl kaina taip pat greitai smuks”, – mano A.Milevskis.



Šiame straipsnyje: degalaidegalų kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

vilniete

vilniete portretas
vadinasi-teks daryti sprendima-ar vaziuoti vienam-ar jungtis su draugais-ryte-o ir vakare-gatves pilnos automobiliu-visi-po viena-asmeniniais tikslais-o autobusai-ar mikroautobusai-vezioja-ora- tai gal daugiau perses i visuomenini transporta-nes jau prabanga-tokia kaina moket uz kura

nėra

nėra portretas
Tai ką čia tie penki litai. Kelkit iškart iki šešių. Aš jau matau kaip mano transporto priemonė pagrindinė bus dviratis.

RK.

RK. portretas
Paskutiniuoju metu automobilių skaičius gatvėje tik auga. Taigi benzino kainų augimas yra lėtesnis nei gyventojų pajamų augimas. Tai tiek..
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių