Netikėta: šiltnamiai ant kvarco išteklių Anykščių rajone nebus griaunami

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ir Anykščių rajone šiltnamius ant kvarcinio smėlio išteklių statančio ūkininko taikos sutartis sukelia nuostabą Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkui. Anot Kęstučio Mažeikos, sutartis gali įteisinti ir kitas nelegalias statybas neleistinose vietose, o jame numatytas ūkininko įsipareigojimas savo lėšomis nugriauti šiltnamius, jei tai būtų būtina, gali būti sunkiai įgyvendinamas, nes projektui yra naudojamos europinės lėšos.

Tuo metu Aplinkos ministras Kęstutis Navickas sako pritariantis taikos sutarčiai ir teigia, kad Anykščių rajone esantys kiti kvarcinio smėlio ištekliai leidžia tikėtis, kad šiltnamių griauti nereikės. Jo teigimu, jau parengtos Žemės gelmių įstatymo pataisos, kurios turėtų užkirsti kelią panašioms problemoms ateityje.

Sutartis kelia nuostabą

„Aš iš tikrųjų esu nustebęs, nes tuo sprendimu (taikos sutartimi - BNS) mes patvirtiname ir kitų tokių panašių nelegalių statybų tikrai svarbiose vietose teisėtumą. Aš pamatęs šitą naujieną šiandien nustebau ir rytoj planuoju susitikti su ministru (aplinkos ministru K.Navicku - BNS) ir galbūt reikės nuvažiuoti į vietą ir pakalbėti su Statybų inspekcija, pažiūrėti tą eigą kaip viskas vyko ir kodėl buvo priimtas toks nepamatuotas sprendimas, kuris mane stebina“, - BNS sakė K.Mažeika.

Anot jo, kadangi šiltnamių statybos projektą iš dalies finansuoja Europos Sąjunga (ES), gali kilti problemų dėl lėšų įsisavinimo, jei vis dėlto būtų nuspręsta, kad šiltnamius reikia griauti.

„Jeigu dabar žmogus projektą įgyvendina ir atsiranda poreikis kasti kvarcinį smėlį, nes Lietuvoje jo yra tik vienas tas karjeras, klausimas, kaip reaguos Nacionalinė mokėjimo agentūra, jeigu mes paprašome nugriauti tą šiltnamį, tarkim, kitais metais. Projektas yra ilgalaikis, jis turi rodyti pajamas, puoselėti tą turtą, jį apdrausti ir kitaip išlaikyti, o mes su juo susitariame ir jis pats įsipareigoja per metus nugriauti. Tai nėra visiškai jokios logikos šitoje situacijoje, aš neįsivaizduoju, kaip taip galima. Man nesuprantama, kaip galima priimti tokį sprendimą, kur yra ne tik pačio žmogaus pinigai, bet ir ES finansavimas“, - kalbėjo K.Mažeika.

Ministras žada pataisas

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas BNS teigė pritariantis pasirašytai taikos sutarčiai ir sako, kad situacija susidarė dėl nesuderintų teisės aktų.

„Tokią situaciją turime dėl pačių teisės aktų netobulumo. Aš pats pritariu taikos sutarčiai, aš asmeniškai ją palaikau. Aš manau, kad šitoje situacijoje įkaitai yra ir tie žmonės, kurie statė šiltnamius, nes faktas yra tas, kad jie statėsi savo nuosavybėje, o kad ant kvarco telkinio, tai čia teisės aktų nesuderinamumo padarinys“, - BNS sakė K.Navickas.

Anot jo, poreikis išgauti šiltnamių vietoje esantį kvarcinį smėlį neatsiras greitai, todėl statinių griauti artimiausiu metu dar nereikės.

„Reikia nepamiršti, kad tas poreikis neatsiras taip lengvai. Aplinkui dar yra telkinių, paimti žemę valstybės poreikiais yra labai aiškiai apibrėžti argumentai ir yra kompensaciniai mechanizmai, tai kadangi smėlio gavybos apimtys yra ribojamos, aplinkui tų telkinių užtenka dar ilgam laikui ir dėl to manome, kad taikos susitarimas yra geriausias sprendimas šitoje situacijoje. (...) Šiuo atveju socialiai jautresnis sprendimas yra taikos sutartis, nes tikimės, kad dar to realaus poreikio griauti nebus bent jau tą laikotarpį, kol galios europinės paramos sutartis“, - kalbėjo aplinkos ministras.

Jo teigimu, Aplinkos ministerija jau yra parengusi Žemės gelmių įstatymo pataisas, kurios turėtų užkirsti kelią panašioms problemoms ateityje.

„Siūlome, kad būtų galimybė telkinį išbraukti iš telkinių registro, taip pat, kad išduodant statybos leidimą būtų galimybė koordinuoti veiksmus su Geologijos tarnyba. Naujas įstatymas yra parengtas, pateiktas Vyriausybei svarstyti, jis šitas problemas turėtų spręsti ilgalaikėje perspektyvoje“, - tikino K.Navickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių