Nesutarimai dėl kvotų žvejybos nestabdys

Skirtingai nei 2015 metų pradžioje, šiemet Baltijos jūros žvejai žvejybą gali pradėti nuo pat pirmųjų metų dienų.

Tarp žvejų bendrovių liko nesutarimai, nes didesnę dalį strimelių ir šprotų kvotų toliau gauna viena žvejybos bendrovė. Baigiantis 2015 metams kvotų skirstymo formavimo istoriją buvo bandoma įteisinti Seime keičiant Žuvininkystės įstatymą, bet tam pritrūko Seimo narių balsų. Prie įstatymo svarstymo vėl ketinama grįžti šiemet kovą.

Baigiantis 2015 metams buvo paskirstyta dalis (20 proc.) 2016 metų žvejybos Baltijos jūroje kvotų. Iš 842 tonų strimelių kvotų net 435 tonos skirtos bendrovei „Banginis“. Tai sudaro beveik 50 proc. Nors buvo priimta Žuvininkystės įstatymo pataisa, kuri numato, kad vienai žvejybos įmonei negali būti skiriama daugiau kaip 40 proc. kvotų.

Dar 47 tonos paskirtos bendrovei „Baltijos šprotai“, kurios pirmajame 2015 metų kvotų skirstyme 2015 metų vasario 7 dieną net nebuvo. Ji po „Banginio“ reorganizacijos atsirado vėliau.

Likusioms 14 Baltijos jūros žvejybos įmonių skirta 360 tonų kvotų dalis. Tai sudaro apie 40 proc. nuo visų pirmajame skirstyme paskirstytų strimelių kvotų.

Iš 2009 tonų (20 proc. visų žvejybos kvotų) paskirstytų šprotų didžiausia dalis 923 tonos (beveik 46 proc.) vėl teko „Banginiui“. Bendrovei „Baltijos šprotai“ teko 79 tonos. Likusios 14 Baltijos jūros žvejybos įmonių gavo 1009 tonas. Tai sudaro apie 51 proc. visų paskirstytų kvotų dalies.

2013 ir 2014 metų visi žvejybos kvotų skirstymo protokolai buvo apskųsti teismuose ir juos apskundusiems žvejams teismo procesus pavyko laimėti.

2015 metais kvotos buvo skirstomos per tris skyrimus. Didžiausia dalis kvotų buvo paskirstyta 2015 metų vasario 7 dieną. Šį protokolą viena žvejybos įmonė yra apskundusi teismui. Neva tame posėdyje neteisėtai nebuvusi skirta kvota iš reorganizuojamos bendrovės kurtai naujai bendrovei.

Kita žvejų grupė teisme yra apskundusi bendrovės „Banginis“ reorganizaciją, kai šalia jos atsirado kita kvotas gaunanti bendrovė „Baltijos šprotai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Kada tie žvejai nustos pjautis dėl šprotų?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių