Nesaugių vaikiškų drabužių platintojams - tūkstantinės baudos

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba UAB „Vaikų ir jaunimo stilius“ ir UAB "Rivona
"skyrė baudas, nes bendrovių importojami vaikiški tekstilės gaminiai neatitinka saugos reikalavimų.

Pasak pranešimo, specialistai atrinko dviejų rūšių tekstilės gaminius – Lenkijoje pagamintus vaikišką džemperį "Baby tiger" ir džinsinį švarkelį "Emilka" atitikties saugos reikalavimams įvertinimui.

Inspekcijos užsakymu atlikus bandymus žaislų ir chemijos bandymų laboratorijoje ir įvertinus šių drabužių, kurie skirti jaunesniems nei 3 metų vaikams, atitiktį saugos reikalavimams, nustatyta, kad gaminiai vaikams pavojingi (nesaugūs). Mažos detalės - priklijuojami kristaliukai – pritvirtinti nesaugiai, tempiant jie lengvai atsiskiria nuo drabužio. Dėvint tokius tekstilės gaminius įprastomis sąlygomis vaikai netinkamai pritvirtintomis puošmenomis gali paspringti, aštrių briaunų detalės gali pažeisti jų odą, todėl kelia riziką vaikų sveikatai ir gyvybei.

Nustačiusi, kad šie gaminiai neatitinka produktų saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, Valstybinė ne maisto produktų inspekcija priėmė sprendimą uždrausti juos teikti į rinką ir įpareigojo platintoją - UAB „Vaikų ir jaunimo stilius“ nedelsiant pašalinti iš rinkos pavojingus produktus bei įspėti vartotojus apie su šiais produktais susijusią riziką.

Platintojas informavo, kad minėti pavojingi gaminiai bus gražinti gamintojui. Vis dėlto bylos nagrinėjimo posėdyje dalyvavusi Inspekcijos atstovė Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą informavo, kad tyrimo metu UAB „Vaikų ir jaunimo stilius“ vengė geranoriškai bendradarbiauti su rinkos priežiūros institucija: į raštiškus paklausimus atsakė tik po trijų pakartotinių kreipimųsi, o Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos surašytą patikrinimo aktą pasirašė po kelių mėnesių, tik Inspekcijos atstovui nuvykus į bendrovės būstinę.

Už Produktų saugos įstatymo pažeidimą Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos nutarimu taip pat buvo nubausta UAB „Rivona“. Bendrovė į rinką pateikė Kinijoje pagamintus vaikiškus džemperius "Girls collection" ir vaikiškus džemperius "Best Boys", skirtus dėvėti vaikams iki 7 metų amžiaus. Valstybinė ne maisto produktų inspekcija nustatė, kad minėti džemperiai dėl draudžiamos gobtuvo srityje pritvirtintos elastinės virvelės kelia didelę riziką vaikų gyvybei ir sveikatai (grėsmė pasismaugti) ir neatitinka produktų saugą reglamentuojančių teisės aktų nustatytų produktų saugos reikalavimų.

Rinkos priežiūros institucija uždraudė UAB „Rivona“ teikti į rinką pavojingus produktus, įpareigojo juos nedelsiant pašalinti iš rinkos, įspėti vartotojus apie su šiais produktais susijusią riziką bei susigrąžinti pavojingus gaminius iš vartotojų. Vykdydama šį sprendimą bendrovė neparduotus pavojingus gaminius išvežė į sandėlius, tačiau Inspekcijai nurodžius, kad tai nėra tinkamas pavojingų gaminių pašalinimo iš rinkos būdas, prekės buvo išvežtos į trečiąją šalį. Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos atstovė bylos nagrinėjimo posėdyje taip pat pažymėjo, jog įmonė nepakankamai operatyviai vykdė Inspekcijos nurodymus.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba už Produktų saugos įstatymo 8 straipsnio 1 punkto pažeidimą UAB „Rivona“ skyrė 2000 litų baudą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių