Nerimsta nepasitenkinimas dėl PSD įmokų

Daugiau pajamų gaunantys nepatenkinti dabar galiojančia Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos skaičiavimo metodika – įmokos skaičiavimu nuo visų gaunamų pajamų. Ekonomistai sako, kad didžiausios sumos lubų, nuo kurios būtų skaičiuojama įmoka, įvedimas – vienas problemos sprendimo būdų. Tačiau tai prieštarautų solidarumo principui.

Pagal dabar galiojančią tvarką, dirbantysis Privalomojo sveikatos draudimo įmokas turi mokėti nuo visų – darbo ar autorinių sutarčių, individualios veiklos pažymų bei kitų pajamų. Tačiau ištikus bėdai, dažnai medicinos įstaigoje apdraustajam liepiama papildomai susimokėti už kai kuriuos tyrimus ar medicininius instrumentus.

Sveikatos apsaugos ministrės teigimu, jeigu įmokos būtų skaičiuojamos kitaip – nuo didžiausių gaunamų pajamų ar įvedant lubas – būtų pažeistas lygybės principas. Be to, kitaip skaičiuoti įmokų kol kas neįmanoma – biudžete žioji kelių šimtų milijonų skylė.

„KT nutartyje yra aiškiai pasakyta, kad valstybė turi užtikrinti būtinąją pagalbą ir gyvybės išsaugojimą. Diskutavome, paskaičiavome, kad reikėtų 400 mln. litų, kurie turėtų būti skiriami iš valstybės biudžeto, ne iš PSDF, bet KT pasisakė, kad tas procesas galimas, tik esant finansinėms galimybėms, bet valstybė 400 mln. skirti būtinajai pagalbai ir gyvybės išsaugojimui negali. Šių metų biudžete tam numatyta tik 10 mln.“, – sako sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė sutinka, kad argumentas, jog moku nuo visų pajamų, o gaunu tiek pat paslaugų, kiek ir tas, kuris moka nuo vienų pajamų, logiškas.

„Apie milijoną pensininkų turime, bet ir apie milijonas dirbančių yra ir socialinio solidarumo principu, mes dirbantys mokame daug daugiau, o valstybė, už valstybės lėšomis draudžiamus asmenis moka daug mažiau. [...] Taip nevienareikšmiškai, tai problema, kiekvieno žmogaus įsigilinus: taip, žmogus, aš dirbu, dirbu ir per kelis darbus, bet ką aš, kelias paslaugas gaunu, negaunu, atėjęs vieną paslaugą gaunu“, – sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Ekonomistų teigimu, gaunamų pajamų lubos, nuo kurių būtų skaičiuojama PSD įmoka, – vienas sprendimo būdų, kaip sumažinti didžiules įmokas sumokančiųjų nepasitenkinimą.

„Reikia prisiminti, kaip PSD įmokos, kaip atskiras mokestis, atsirado. Pradžioje tai buvo GPM dalis ir tai buvo grynai mokestis. Tuo metu, kai konservatoriai, ministrė Šimonytė atskyrė šią įmoką nuo GPM, idėja buvo tokia, kad reikia artėti prie draudiminio principo įgyvendinimo“, – teigia ekonomistė Rūta Vainienė.

Pagal dabar galiojančią tvarką, PSDF įmoka sudaro devynis procentus nuo gaunamų visų pajamų. MMA padidėjus 35 litais, įmoka taip pat padidėjo ir šiuo metu siekia 93 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Jei didesnes pajamas gaunantys nepatenkinti, tai beveik jokių pajamų negaunantiems ką sakyt? PSD kaip GMP dalis buvo ir teisingiau, ir patogiau, jau vien todėl, kad mokėti reikėdavo nuo GAUTŲ pajamų. Tuo tarpu dabar net ir negaudamas pajamų privalai mokėti PSD: tarkim, turi verslo liudijimą, už kurį, beje, sumokėjai iš anksto, dar nežinodamas, bus pajamų ar ne, ir nepriklausomai nuo to, ar pavyko ką uždirbti, ar nepavyko - PSD privalai mokėti. Ir sodrai privalai mokėti. IŠ KO? KAS IŠGALVOJO MOKESČIUS NUO NEGAUTŲ PAJAMŲ? Elgetauti ar plėšikauti privalai, kad valstybei susimokėtum? Geriau, aišku, plėšikauti: pagaus, pasodins - nors šiltą pastogę ir nemokamą maistą turėsi... nedirbdamas... Bet plėšikauti ne kiekvienas sugeba, ką daryt nesugebantiems?

H

H portretas
Didesni mokesciai- didesne emigracija.Didesne emigracija - didesni mikesciai. Taciau biurokratija nemazeja, vis labiau pleciasi.

Turčiams

Turčiams portretas
vis mažai turto.Geriausia būtų,kad visai nereikėtų mokėt mokesčių.Negalvoja dvasios ubagai,kad tuos turtus jiems sukrovė tie patys vargšai,kuriems jie moka ubagišką algą,ir prie kurių rėmimo jie nenori prisidėti mokėdami SODROS mokesčius.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių