Nemokami vaisiai ir pienas vaikams – nuo spalio

Lietuvoje pagal šalies ir Europos Sąjungos remiamą programą daugiau nei 200 tūkst. darželinukų ir pradinukų nemokamai gauna vaisių, daržovių ir pieno bei jo produktų.

Nuo pirmosios šių mokslo metų dienos Europos Sąjungoje galima pradėti vykdyti vaisių, daržovių ir pieno vartojimo skatinimo mokyklose programą. Lietuvos darželius ir mokyklas šie produktai pasieks nuo spalio pirmosios..
Jau pirmąją naujųjų mokslo metų dieną pradinukai ir darželinukai nemokamai galėjo gauti vaisių, daržovių ar pieno produktų. Tokį leidimą visoms ES šalims davė Europos Komisija, skyrusi programai 250 mln. eurų.

Tačiau Lietuva, kaip ir ankstesniais metais, šią programą pradės nuo spalio.

„Pagal mūsų daugiametę praktiką, mes tą dalijimą produktų pradedame nuo spalio mėnesio, nes ir mokyklos to prašo, vaikai kol apsipranta mokykloje. Kita vertus, ir mūsų ekologiški sodai, daržai dar nėra sunokinę produkcijos. Kasmet iš viso skiriama po 5 mln. 400 tūkst. eurų šitoms programoms finansuoti. Europos Komisija bent šiems mokslo metams žada prisidėti po 2,2 mln. eurų“, – sakė ŽŪM Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

Skatinant sveikai maitintis nuo 2004-ųjų pradinukams ir darželinukams nemokamai pradėtas dalyti pienas, vėliau ir jo produktai. Prieš aštuonerius metus mokyklas bei darželius pasiekė nemokami vaisiai ir daržovės. Jų kelis kartus per savaitę gauna maždaug 220 tūkst. vaikų. Produktus perka savivaldybės, mokyklos ir darželiai.

„Mes nurodom, kokie turi būti produktai. Jie turi būti ekologiški ar pagal Nacionalinės kokybės schemą pagaminti produktai. Kartas nuo karto atsiranda nusiskundimų, kad ūkininkai negali dalyvauti. Labai priklauso nuo mokyklų, darželių vadovų“, – pasakojo R. Krasuckis.

Šį sezoną nauja tai, kad numatyta lėšų ir švietimo programoms – vaikai bus mokomi, kaip svarbu tinkamai maitintis, bus aiškinama, kaip gaminamas maistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių