Nelegalios tabako rinkos mažėjimą patvirtina „Tuščių cigarečių pakelių“ tyrimas

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Muitinės departamente vyko pasitarimas, kuriame teisėsaugos ir kontrolės institucijų vadovai aptarė šių metų pirmojo pusmečio kovos su akcizinių prekių kontrabanda ir nelegalia prekių apyvarta rezultatus bei tendencijas. Posėdžio dalyviams Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos atstovas pristatė 2015 m. II ketvirčio „Tuščių cigarečių pakelių“ tyrimo, pagal kurį nustatomos nelegalios tabako rinkos apimtys, rezultatus.

Tyrimų bendrovės “Nielsen” atlikto „Tuščių cigarečių pakelių“ tyrimo duomenimis, šių metų antrą ketvirtį nelegalios cigaretės sudarė 19,7 proc. visos tabako gaminių rinkos. Lyginant su 2014 m. antru ketvirčiu, kontrabanda sumažėjo 10 procentinių punktų.

Daugiausiai nelegalių cigarečių rasta Radviliškyje – 38 proc. ir Šiauliuose – 30 proc. Net 71 proc. kontrabandinių tabako gaminių į Lietuvą atkeliauja iš Baltarusijos. Mažiausiai – Telšiuose (9 proc.), Utenoje (8 proc.) ir Mažeikiuose (5,5 proc.).

Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojo Vyganto Paigozino nuomone, tokie statistiniai duomenys džiugina, tačiau norint pasiekti ilgalaikių rezultatų, būtina tolimesnė koordinuota ir aktyvi teisėsaugos institucijų veikla.

“Nusikalstamo pasaulio atstovai nestovi vietoje. Pavyzdžiui, užkirtus kelią kontrabandai iš Baltarusijos per Lietuvos sieną, nelegalūs gaminiai yra gabenami per Latviją. Tokių pavyzdžių būtų galima pateikti labai daug, todėl teisėsaugos ir kontroliuojančioms institucijoms privaloma nuolat stebėti situaciją ir ieškoti naujų būdų nelegaliems veiksmams užkirsti kelią”, – sakė V. Paigozinas.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos atsakingojo sekretoriaus Ramūno Mačiaus teigimu, mažėjanti cigarečių kontrabanda yra ženklas, kad skirtingų institucijų sutelktos pastangos kovojant su nelegalia rinka tikrai duoda rezultatų.

“Šiuo metu kova su kontrabanda yra vienas iš teisėsaugos institucijų prioritetų. Akivaizdu, kad suvienijus jėgas ir sukoordinavus veiksmus, galima pasiekti labai gerų rezultatų, tačiau tai yra sudėtingas procesas, kurio rezultatus įmanoma pamatyti tik po ilgo ir atkaklaus darbo”, – sakė R. Mačius.

Pasitarime Muitinės departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Policijos departamento ir Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovai diskutavo apie koordinuojamus ir planuojamus veiksmus kovoje su cigarečių kontrabanda, aptarė bendradarbiavimą su Nacionaline tabako gamintojų asociacija plėtojant švietėjišką iniciatyvą, mažinančią kontrabandinių prekių toleravimą visuomenėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mergaitė kabo!

Mergaitė kabo! portretas
Galėtų "Nielsen" ištirt panaudotą tuoletinį popierių, tada galėtų palygint duomenis iš rekybos centrų nuolaidų kortelių, ar kartais ne per daug ėdam, nes ne visada pateikiam tas korteles.

Kur mergaitė?

Kur mergaitė? portretas
Ne šiuksšlynus tirkit, o nueikit į Geležinkelio turgų - net juoda nuo kontrabandą brukančių čigonių.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių