Nekilnojamojo turto rinkos burbulo nebus?

Nors didmiesčiuose stiprėjanti nekilnojamojo turto rinka ima kurstyti kalbas apie naują kainų burbulą, specialistai nedvejoja – šis reiškinys Klaipėdai negresia. Statytojų mintis apie aukštesnes kainas arba drąsesnę plėtrą uostamiestyje gesina geresnius pasiūlymus žeriantis Klaipėdos rajonas.

Burbulas negresia

Didmiesčiuose vis aktyvesnėmis tampančios naujų namų statybos bei augančios būstų kainos kursto kalbas apie iš lėto besipučiantį naują kainų burbulą.

Tačiau uostamiestyje stebimos priešingos tendencijos. Čia būstų kainos augo nežymiai, akivaizdžiai nedidėjo ir pasiūla.

„Negalime sakyti, kad pas mus pirkimo nėra. Jis yra, bet tai – normalus, stabilus nekilnojamojo turto judėjimas. Aišku, pavydime Vilniui, Kaunui, kur tikrai jaučiamas didesnis aktyvumas“, – kalbėjo bendrovės „Gijoneda“ direktorius Edmundas Jankus.

Pašnekovo teigimu, palyginti su praėjusiais metais, uostamiestyje būstų kainos kiek pakilo, tačiau pokytis nėra drastiškas.

Skaičiuojama, kad 2015-aisiais kainos išaugo maždaug 3–5 proc., o šiemet augimas, tikėtina, gali siekti iki 7 proc.

„Klaipėdoje burbulo grėsmė tikrai nejaučiama“, – patikino direktorius.

Lenkia Kaunas

Nors Klaipėda, kaip didmiestis, vis dar patenka į tą grupę, kur nekilnojamojo turto rinka yra aktyvesnė, tačiau matoma, kad uostamiestį jau lenkia ne tik Vilnius, bet ir Kaunas.

„Jeigu žiūrėtume pagal pajamas, atlyginimų dydį, Klaipėda ilgą laiką buvo antroje vietoje ir, manau, tebėra. Tačiau nebūtinai tai nulemia nekilnojamojo turto rinkos situaciją“, – pastebėjo nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Inreal“ Investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

Sandorių statistika, naujos statybos rodo, kad šiemet Kaunas kur kas aktyvesnis už uostamiestį.

„Iki šiol Kaunas ir Klaipėda atrodė apylygiai. Priklausomai nuo sezoniškumo, per mėnesį pavykdavo parduoti po keliasdešimt ar keliolika butų. Taip pat rinkoje atsirasdavo ir vienas kitas naujas projektas“, – dėstė A.Antanavičius.

Matydami ir vertindami šias tendencijas, investuotojai neskuba uostamiestyje pradėti labai didelių projektų ir mieliau renkasi sostinę.

„Naujos statybos požiūriu, rinka Klaipėdoje jau keletą metų yra stabili“, – apibendrino pašnekovas.

Pasak A.Antanavičiaus, jeigu pardavimų nepadaugės, naujų būstų rinkos dalyviai kainų nekels ir burbulo nepūs, mat visi yra suinteresuoti turtą kuo greičiau parduoti ir atsikratyti jo priežiūros išlaidų.

Klaipėda – nuskriausta

Kad uostamiestyje išskirtinio proveržio nepastebima ne tik kainų, bet ir naujų projektų srityje, pastebėjo ir bendrovės „Gijoneda“ vadovas.

„Dėl pasiūlos visada Klaipėdoje esame šiek tiek nuskriausti. Naujos statybos nieko nauja neturime. Yra Tauralaukis, Dragūnai, BIG'as, Gandrališkės, Dangės Vingis. Ką iš senų laikų turėjome, tą ir turime. O kad atsirastų kas nors naujo, koks nors objektas ar vystomas naujas kvartalas – to nėra, kaip Kaune ar Vilniuje“, – situaciją apibūdino bendrovės direktorius.

Pašnekovo teigimu, dabartiniai pirkėjai yra susiskirstę į kelias grupes. Vieni ieško butų, kiti mieliau renkasi namus, treti, pastebėję, kad už buto kainą gali įsigyti nedidelį namą, jį ir pasirenka.

Tiesa, kylant būstų nuomos kainoms klaipėdiečiai mieliau renkasi įsipareigoti bankui, tačiau turėti savo butą ar namą.

„Yra žmonių grupė, kurie pasvarsto, apskaičiuoja ir geriau ima kreditą bei perka savo butą. Paskolos šiuo metu yra pigios, o nuomos kainos – sukilusios. Geriau apsimoka įsigyti savo turtą nei nuomotis“, – pastebėjo E.Jankus.

Gyventojai skolinasi aktyviau

Lietuvos banko atstovų teigimu, kredito įstaigų būsto paskolų portfelis 2016 m. birželį buvo apie 6 proc. didesnis nei tuo pačiu metu pernai.

„Panašus metinis augimo tempas išsilaikė nuo metų pradžios. Kas mėnesį portfelis vis ūgteli jau kiek daugiau nei metus, tačiau tai vertintina kaip sveikas atsigavimas po gana ilgo būsto paskolų portfelio sąstingio. Po 2009 m. krizės 5 metus iš eilės naujų būsto paskolų buvo išduodama mažiau, nei grąžinama senų, todėl visą šį laikotarpį būsto paskolų portfelis bankuose traukėsi“, – paaiškino Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento Makroprudencinės analizės skyriaus viršininkas Andrius Škarnulis.

Įdomu ir tai, kad šiuo metu daugiau nei pusė būsto sandorių yra finansuojama nuosavomis lėšomis – neimant paskolos.

Viršininko teigimu, aktyvesnį skolinimąsi bei pagyvėjusį būsto įperkamumą lemia tai, kad po krizės gyventojų pajamos kilo sparčiau nei nekilnojamojo turto kainos.

„Aktyvesnį skolinimąsi skatina ir besitęsiantis rekordiškai mažų palūkanų laikotarpis – naujoms būsto paskoloms esant pigesnėms, o jų grąžinimo naštai mažesnei, gyventojams skolinimosi patrauklumas didėja“, – teigė A.Škarnulis.

Teigiama, kad nekilnojamasis turtas žmones vilioja ir kaip investicija.

Lietuvos banko duomenimis, daugiau nei pusė visų būsto paskolų 2016 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje buvo suteikta Vilniaus apskrityje. Klaipėdai teko apie 9,2 proc. būsto paskolų, Kaunui – 11,3 proc.

Seni butai brangsta?

Nors, kalbant apie naujų būstų segmentą, uostamiestyje ir nefiksuojama išskirtinių pokyčių, tačiau jie matomi privačių pardavėjų rinkoje.

„Senos statybos segmente, kurį daugiau sudaro fiziniai asmenys, savo sprendimus dažniau grindžiantys emocijomis, įžvelgiame besiformuojantį lūkesčių burbulą, bet dar tikrai ne kainų. Pardavėjai nori gauti kur kas didesnes kainas nei anksčiau“, – pastebėjo „Inreal“ atstovas.

Skaičiuojama, kad būstus parduodantys gyventojai jau pavasarį kainas už savo turtą buvo išpūtę maždaug 6–7 proc.

„Pasitaiko ir tokių atvejų, kai žmonės sugalvoja, kad kainos auga, ir jas kažkodėl pakels. Tačiau tai yra vienetai. Būna, kad savo pirkėjo jie laukia ir metus, ir ilgiau“, – šią tendenciją pastebėjo ir bendrovės „Gijoneda“ direktorius.

Tiesa, pastebima, kad nors procentine išraiška privatūs pardavėjai ir smarkiau kilstelėjo kainas, tačiau eurais suma nebuvo itin didelė, mat paties turto vertė yra menkesnė.

Klaipėdoje – brangiau?

Kaip minėta, kai kuriais parametrais Kaunas lenkia Klaipėdą, tačiau uostamiestis į priekį išsiveržęs kainų atžvilgiu.

Skelbimų portalo „Aruodas.lt“ vadovė Viktorija Steponavičiūtė teigė, kad uostamiestyje parduodamo buto kaina liepą siekė vidutiniškai 1 129 eurus už vieną kvadratinį metrą, Klaipėdos rajone – apie 786 eurus, Vilniuje – maždaug 1 651 eurą, o Kaune – apie 972 eurus.

Klaipėdoje vieno kambario butas vidutiniškai kainuoja 29 500 eurų, dviejų – 55 tūkst. eurų, o trijų – 83 tūkst. eurų.

Sostinėje vieno kambario bute galima įsikurti už maždaug 46 tūkst. eurų, dviejų kambarių – 82 tūkst. eurų, o trijų – 118 tūkst. eurų.

Kaune už vieno kambario butą prašoma 22 500 eurų, už dviejų – 50 tūkst. eurų, o už trijų – 71500 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kai desiu daba

kai desiu daba portretas
Senos statybos butai neiperkami: zmones visai su galva susipyke: padaro kazkoki baisu remonta su plasmasinem grindim, durim, prifotkina plasmasiniu pseudo baldu ir uzsirekia kainas kosmines. Fotkina ne sienas, o baldus. Runkeliai kazkokie. NUsipirktum ir turetum viska isbomborduoti nafig. Tada prie tu 50 tust. pridedi kokius 40 tukstanciu remontui ir gauni uz sena sovietine skarbonke 90 tukstanciu. tada atkisi sikna bankui, o jis tave visa gyvenima tvatija. Ir tai vadinama gyvenimu. Del to, kad nera kur gyvent, zmones mauna lauk.

Joo

Joo portretas
Kam man pirkti 100m2 naujos statybos butą be įrengimo už 120tk eurų jei galiu už tuos pinigus nusipirkt namą Ginduliuose su 10 arų sklypu?

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Neturint vaikų ir iki tam tikro amžiaus, namas užmiestyje neblogas pasirinkimas.Aišku ne 4-6 arų sklype šiknomis trinantis su kaimynu. Tai užmiesčio namo parodija ir už nemenkus pinigus bevertis daiktas, kuris ateityje niekam nebus reikalingas.Užsienyje nuo šio kvailo pasirinkimo žmonės atsisakė maždaug 70-75 metais.Toks pat likimas laukia ir šitų būdelių. Šeima- vaikai ir suaugę pilnavertiškai gali gyventi tik mieste.Netgi skubios med. pagalbos atveju insultas infarktas,bus suteikta pavėluotai -ne 20 min. laikotarpiu - ir tu daržovė senelių namuose...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių