D. Kreivys: Lietuva iš Rusijos savo reikmėms neimportuoja dujų ir naftos

  • Teksto dydis:

Energetikos ministerija pareiškė, kad Lietuva iš Rusijos balandį savo reikmėms neimportavo nei dujų, nei naftos. Pasak jos, tai patvirtina dujų perdavimo operatorės „Amber Grid“ bei vienintelės naftos importuotojos bendrovės „Orlen Lietuva“ duomenys.

Taip ji reagavo į „Verslo žinių“ paskelbtą Statistikos departamento informaciją, jog balandį Lietuva vis dar importavo dujų ir naftos iš Rusijos.

Statistikos departamentas penktadienį patikslino, kad dujų importas deklaruojamas su mėnesio pavėlavimu, todėl balandžio informacijoje skelbiamas kovo mėnesio importas.

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, jog Lietuva labai atsakingai vertina įsipareigojimą neimportuoti energetinių išteklių iš Rusijos.

„Visiškas dujų, naftos ir elektros iš Rusijos atsisakymas yra įvykęs faktas, todėl bet kokie statistiniai duomenų interpretavimai ne tik menkina Lietuvos patikimumą tarptautinėje arenoje, bet ir mažina pasitikėjimą oficialiąja statistika“, – pranešime sakė D. Kreivys.

Pasak jo, Statistikos departamentas turi detalizuoti ir paaiškinti skelbiamus dujų, naftos ir jos produktų importo, eksporto ir tranzito duomenis, aiškiai pateikiant šių produktų kilmės šalis ir nurodant, kiek importo patiekta Lietuvos rinkai.

„Priešingu atveju yra klaidinama ne tik mūsų, bet ir pasaulio bendruomenė, atidžiai stebinti šalių priklausomybės nuo Rusijos energetinių išteklių klausimą“, – teigė ministras. 

Anot pranešimo, Amber Grid“ patvirtino, kad nuo balandžio 1 dienos į Lietuvą šalies ir kitų ES valstybių poreikiams per dujotiekį su Baltarusija nebuvo importuota dujų iš Rusijos, o visas šaliai būtinas dujų kiekis balandį tiektas iš Klaipėdos SGD terminalo ir Latvijos.

„Orlen Lietuvos“ duomenimis, paskutinis rusiškos naftos tanklaivis Būtingės terminale buvo iškrautas kovo mėnesį. Nuo tol įmonė visiškai atsisakė rusiškos kilmės naftos.  

Dujų tranzitas į Rusijos Karaliaučiaus sritį balandį beveik nepakito ir siekė 2,28 TWh (pernai balandį – 2,38 TWh), skelbia ministerija.

Portalas vz.lt penktadienį rašė, kad statistiniai duomenys rodo, jog Rusijai pradėjus karą Ukrainoje Lietuvos importo iš Rusijos apimtys balandį buvo 28 proc. didesnės nei prieš metus, o naftos ir kitų dujinių angliavandenilių importuota 17 kartų daugiau – jų vertė siekė 197,65 mln. eurų (4 kartus daugiau nei kovą).

SEB ekonomistas Tadas Povilauskas vz.lt sakė, kad vien gamtinių dujų importas iš Rusijos siekė 2,4 (TWh) , jo vertė – 197 mln. eurų, o tai, anot jo, labai nemažai.

Statistikos departamento teigimu, tarptautinės prekybos statistikos su trečiosiomis šalimis šaltinis yra muitinės deklaracijos, kuriose gamtinių dujų importas deklaruojamas su mėnesio pavėlavimu, todėl balandžio informacijoje skelbiamas kovo mėnesio importas, o dujų importo embargas įsigaliojo nuo balandžio.


Šiame straipsnyje: naftaDujosimportasLietuvaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Linksmas

Linksmas portretas
tas mūsų ministras - dujos iš Latvijos? O iš kur pas juos dujos- perka iš rusų uždeda antkainį, parduoda ministrui, o tas vpendiūrina mums už naują kainą.

Galvočius \\\\\.../////

Galvočius  \\\\\...///// portretas
Kreivais keliais,aplinkeliais per jankius gausim RUSIŠKĄ.Aišku už dvigubą ar trigubą kainą.____Ne be reikalo Bidonas su Putka šnibždasi,o jūs kreivagalviai mokėkit.

Paskelbkime

Paskelbkime portretas
Kreivi "saziningumo" ministru! Gal bent tada ji Perkunas nuspirtu uz aferas ir mela!?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių