Naujų automobilių rinka išlaiko stabilų augimą

  • Teksto dydis:

Naujų lengvųjų automobilių pardavimai Lietuvoje išlaiko stabilų augimą. 2016 m. Lietuvoje parduota 23 113  naujų M1 ir N1 kategorijos automobilių, arba beveik penktadaliu (18,9 proc.) daugiau negu 2015 m., skelbia Lietuvos autoverslininkų asociacija (LAA).

Lietuva išlieka viena sparčiausiai augančių naujų automobilių rinkų visoje Europos Sąjungoje. Vis dėlto, net ir ženklus naujų automobilių registracijos augimas esmingai neveikia kokybinės bendro automobilių parko sudėties. Pagal naujų automobilių skaičių, tenkantį tūkstančiui šalies gyventojų, Lietuva tebėra trečia nuo galo. Senesnį automobilių parką ES turi tik bulgarai ir rumunai.

Naujų automobilių pardavimai augo visus metus

2016 m. Lietuvoje iš viso parduota 23 113 naujų lengvųjų automobilių, iš jų - 20 230 asmeninės paskirties (M1) bei 2793 komercinės paskirties (N1). 2016 m. rekordininke tapo gegužė. Jos metu pardavimai daugiau negu 47 proc. viršijo 2015 m. gegužės pardavimus.

„Stebime gana tvarų rinkos augimą. Tokios tendencijos išties džiugina automobilių verslo atstovus. Norėtųsi, kad jos tęstųsi ir toliau. Tik tokiu būdu galėtume tikėtis itin prastai vertinamo Lietuvos automobilių parko būklės pagerėjimo", - sako LAA generalinis direktorius Rokas Knyva.

Stebime gana tvarų rinkos augimą. Tokios tendencijos išties džiugina automobilių verslo atstovus. Norėtųsi, kad jos tęstųsi ir toliau.

Šalies vidaus rinkoje populiariausiais išliko „Volkswagen" markės automobiliai. Jų parduota 2913 vienetų, nors užimama rinkos dalis (14,9 proc.), lyginant su 2015 metais, sumažėjo. Praėjusiais metais „Volkswagen" prisivijo antrąją vietą rinkoje pagal naujų automobilių pardavimus užėmusi „Toyota" (2689 vnt., metinis prieaugis beveik 32 proc.), treti rinkoje - „Škoda" (1924 vnt.), ketvirtoje vietoje liko „Nissan" su 1447 vnt. Ženkliai ūgtelėjo „Renault" pardavimai (1332 vnt.). Šių penkių gamintojų pardavimai kartu sudarė virš 53 proc. naujų automobilių rinkos Lietuvoje.

Atsižvelgdama į tarptautines tendencijas ir įvairius ekonomikos vystymosi faktorius, LAA naujų automobilių rinkoje tikisi tolimesnio tvaraus augimo. Asociacijos ekspertai prognozuoja, kad 2017 m. naujų lengvųjų automobilių  pardavimų augimas turėtų siekti 12,2 proc., o lengvųjų krovininių - 11 proc. Visa rinka turėtų augti apie  12 proc.

Automobilių parko amžius nesikeičia

Tolesnį naujų automobilių rinkos augimą prognozuoja ir VĮ „Regitra". Tačiau jos Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis pastebi, kad Lietuvos automobilių parko amžius ir toliau išlieka beveik nepakitęs. Vidutinės transporto priemonės amžius siekia net penkiolika metų. Anot jo, taip yra todėl, kad šalyje perkami automobiliai labai dažnai yra reeksportuojami.

„Lietuva dėl savo geografinės padėties patogi reeksportui ir iš duomenų akivaizdu, kad jis vyrauja. Kartu ši ir kitos tendencijos leidžia daryti išvadą, kad Lietuvos gyventojams naujas automobilis dar nėra toks įprastas ir skatinant jo eksploataciją mūsų šalies teritorijoje yra galimybių sukurti naujos transporto priemonės kaip saugesnio eismo, švaresnės aplinkos, taupesnio ir atsakingesnio vairuotojo sąsają" ,- teigia  D. Jurgutis.

Jis atkreipia dėmesį, kad šalyje auga ir hibridinių bei elektrinių transporto priemonių paklausa. Automobilių registracijos duomenys rodo, kad jas dažniausiai renkasi didžiųjų miestų gyventojai.

„Duomenys rodo pamažu stabiliai augantį elektromobilių paklausumą didžiuosiuose Lietuvos miestuose, kur yra sukurta atitinkama infrastruktūra ir yra privilegijų viešajame  eisme  poreikis. Todėl naudingos būtų diskusijos  apie jų populiarinimą formuojant transporto politiką, tobulinant viešąjį  eismą, " - sako D. Jurgutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių