Nauji eurai gražiau guls į piniginę, žinoma, jei jų turėsite

Visuomenei jau pristatytos naujo pavyzdžio 100 ir 200 eurų kupiūros. Gerokai saugesnės. Deja, tokie stambūs pinigai džiugina retą lietuvį: šimtinės mūsų šalyje sudaro 8 proc. visų į apyvartą išleidžiamų banknotų, o 200 – tik 2 proc.

Naujieji serijos "Europa" 100 bei 200 eurų banknotai apyvartoje pasirodys kitų metų gegužės 28 d., užbaigdami popierinės ES valiutos atnaujinimą. Jau pakeisti seno pavyzdžio 5, 10, 20 ir 50 eurų banknotai, visi turi šiuolaikines apsaugos priemones. Tiesa, apyvartoje dar yra ir nemažai pirmosios kartos kupiūrų, jos yra visavertės ir galiojančios mokėjimo priemonės, bet pakliuvusios į centrinius šalių bankus į rinką nebepakliūva.

Belieka pakeisti ir stambiausiąjį 500 eurų banknotą į naujo pavyzdžio, visi popieriniai pinigai būti šiuolaikiškesni. Tačiau Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius tvirtina, kad šio nominalo eurų neketinama leisti su nauja serija "Europa". Tačiau jie liks galioti ir jais gyventojai galės atsiskaityti. Pasak D.Stankevičiaus, tikrai nereikia skubėti jų išsikeisti.

Kas šlama kišenėse?

Gyventojams, uždirbantiems 400 eurų minimalią mėnesio algą, kuri šiuo metu beveik mažiausia ES, saugesnis 500 eurų banknotas apskritai neaktualus. O ir senąjį kiti matę tik spaudoje, internete ar per televiziją. Net dabar pristatyti pinigai greičiausiai nebus dažni piniginėje, ypač provincijoje, nes grąžos iš 200 eurų nedidelėje parduotuvėje pardavėja gali ir neturėti. Iš viso eurus sudaro monetos bei 5, 10, 20, 50, 100, 200 ir 500 eurų kupiūros. Pasidomėjome, kiek Lietuvoje populiarūs didelio nominalo pinigai.

"Nuo euro įvedimo Lietuvos bankas į apyvartą yra išleidęs 3,4 mlrd. eurų, iš kurių didžiausią dalį, žinoma, sudaro banknotai, – paaiškino Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius. – Populiariausi pagal kiekį Lietuvoje yra 50 ir 20 eurų banknotai (atitinkamai 53 proc. ir 21 proc. visų išleistų banknotų). 100 eurų banknotai Lietuvoje yra treti pagal populiarumą (8 proc.). 200 eurų banknotų yra išleidžiama išties nedaug (tik 2 proc.), o 500 eurų banknotų į Lietuvos banką netgi sugrįžta daugiau, negu yra išleidžiama. Monetos pagal vertę sudaro tik nedidelę dalį visų į apyvartą išleistų eurų, t.y. apie 99 mln. Daugiausia yra išleista 1 ir 2 centų monetų."

Sprendimą dėl 1–2 euro centų monetų atsisakymo iš esmės turi priimti visuomenė.

Už centą nieko nenupirksi

Kasmet Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia apie 22 mln. vienetų 1 cento ir 14 mln. vienetų 2 centų monetų. Į Lietuvos banką grįžta nedidelė dalis – apyvarta itin maža, nes prekėms ir paslaugoms pirkti jos retai kada naudojamos, – sako D.Stankevičius.

Gal apskritai vertėtų atsisakyti smulkiausių 1, 2, 5 centų. Jų kratosi pardavėjai. Pavyzdžiui, ir parkomatai nepriima smulkesnių nei 10 euro centų monetų.

"Vis dėlto sprendimą atsisakyti 1–2 euro centų monetų iš esmės turi priimti visuomenė – vartotojai, prekybininkai, pinigų pervežėjai bei tvarkytojai, – mano D.Stankevičius. – Jei šalies žmonės galvoja, kad atsisakius smulkiųjų monetų bei suapvalinus pirkinio sumą, tiek piniginės, tiek gyvenimas taps lengvesnis, o eilės prekybos vietose trumpesnės, tada atsisakyti monetų šalyje būtų efektyvu.

Natūralu, kad tiek parkomatai, tiek kiti monetas priimantys aparatai dėl techninių aplinkybių negali priimti visų monetų, tad verslininkai pasirenka, kuriuos nominalus iš klientų būtų geriausia ir patogiausia priimti."

Apsaugoti nuo klastotojų

Beje, ir naujieji serijos "Europa" 100 bei 200 eurų banknotai pristatyti visu pusmečiu anksčiau, nei pasirodys dėl to, kad verslas turėtų pakankamai laiko pritaikyti banknotų tvarkymo įrangą, įdiegti visus reikiamus atnaujinimus ir vartotojai nepatirtų nesklandumų atsiskaitydami. Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas sakė, kad jų specialistai pasirengę padėti verslui, kad įrangos pritaikymas darbui su naujaisiais banknotais, pasižyminčiais naujoviškomis vis didesnį saugumą užtikrinančiomis apsaugos priemonėmis, nestrigtų.

Naujausiuose banknotuose panaudotos naujos apsaugos priemonės. Pasak Lietuvos banko atstovų, kaip ir kitų nominalų, taip ir šių  banknotų tikrumą lengva patikrinti taikant metodą "apčiuopk–pažvelk–pakreipk".

Sidabro spalvos juostelės viršuje matyti aplink skaičių judantys simboliai €, kurie pažvelgus į banknotą prieš šviesą tampa ryškesni. Sidabro spalvos juostelėje taip pat matyti Europos portretas, architektūros objekto motyvas ir didelis simbolis €. Be to, ant naujųjų 100 ir 200 eurų banknotų yra patobulintas smaragdo spalvos skaičius. Smaragdo spalvos skaičius yra ir ant visų kitų serijos "Europa" banknotų, tačiau tik ant 100 ir 200 eurų banknotų jame bus matyti ir simboliai €.

Palyginti su pirmosios serijos 100 ir 200 eurų banknotais, naujųjų plotis skiriasi – jie bus tokio paties pločio kaip ir 50 eurų banknotas. Tačiau jų ilgis nepasikeis – kuo ilgesnis banknotas, tuo didesnis jo nominalas. Kadangi naujųjų 50, 100 ir 200 eurų banknotų plotis vienodas, juos bus lengviau tvarkyti banknotų tvarkymo įrenginiais. Be to, jie geriau tilps į žmonių pinigines ir ilgiau bus tinkami naudoti, nes lėčiau dėvėsis.

Naujieji 100 ir 200 eurų banknotai apyvartoje pasirodys kitų metų gegužę – tad, jei iki to laiko kas nors bandys įsiūlyti kitaip nei dabar įprasta atrodančius banknotus, reikėtų neapsigauti ir jų neimti.

Pasitelkta mitologija

Naujoji banknotų serija pavadinta "Europa" todėl, kad šios serijos banknotų apsaugos priemonėse (vandens ženkle, hologramoje) naudojamas graikų mitologijos personažo Europos, iš kurios vardo kilo ir mūsų žemyno pavadinimas, portretas.


Šiame straipsnyje: eurainauji euraieurų banknotai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jeeep, juk reikia Graikijos pensininkus paremt... :/

10 balų

10 balų portretas
už gerą straipsnio pavadinimą, net prunkštelėjau :))

Anonimas

Anonimas portretas
Jau geriau butu buve LITAI!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių