Naujasis Darbo kodeksas: kokios pagrindinės permainos laukia?

  • Teksto dydis:

Seime antradienį priimti naujojo Darbo kodekso, kuris, jei jam pritars prezidentė Dalia Grybauskaitė, įsigalios nuo 2017 metų pradžios, svarbiausi pakeitimai.

Darbo sutartys

(Bus) Naujajame Darbo kodekse numatytos 9 rūšių darbo sutartys: neterminuotos, terminuotos, laikinojo darbo, pameistrystės, nenustatytos apimties darbo, projektinio darbo, darbo vietos dalijimosi, darbo keliems darbdaviams, sezoninio darbo. Nurodoma, kad jeigu darbo sutarties šalys nesusitaria dėl darbo sutarties rūšies, laikoma, kad sudaryta neterminuota darbo sutartis.

Terminuotas darbo sutartį galima sudaryti tikram laikotarpiui arba tam tikrų darbų atlikimo laikui. Terminuotas darbo sutartis bus galima sudaryti ir nuolatinio pobūdžio darbui, taip pat ir tada, jeigu dėl to darbuotojai ir darbdaviai nesusitars kolektyvinėje sutartyje. Tačiau terminuotų darbo sutarčių nuolatinio pobūdžio darbams negali būti daugiau kaip 20 proc. visų darbdavio sudarytų darbo sutarčių.

Pagal laikinojo darbo sutartis darbuotojas įsipareigos tam tikrą laiką atlikti darbo veiklą laikinojo įdarbinimo įmonės nurodyto asmens naudai ir jam būdamas pavaldus, o laikinojo įdarbinimo įmonė įsipareigoja už tai atlyginti. Laikinojo darbo sutartis galės būti terminuota ir neterminuota. Laikinojo įdarbinimo įmonės nebus licencijuojamos, bet jas vis tiek prižiūrės valstybė – jos turės teikti informaciją Darbo inspekcijai.

Nenustatytos apimties darbo, vadinamosiose „tuščiose“ sutartyse darbo funkcijos atlikimo laikas iš anksto nebus nenustatytas, tačiau darbuotojas įsipareigos darbo funkciją atlikti darbdavio kvietimu, o darbdavys įsipareigoja darbuotojui sumokėti už jo atliktą darbą. Minimalioji darbo trukmė, kurią pagal šią sutartį turės išdirbti darbuotojas, yra aštuonios valandos per mėnesį. Vienam darbdaviui tuo pačiu metu galiojančių nenustatytos apimties darbo sutarčių skaičius negali viršyti 10 proc. visų jo darbo sutarčių. Nenustatytos apimties darbo sutartis bus draudžiama sudaryti dirbti statybos darbus, taip pat namų darbus.

Pameistrystės darbo sutartis bus sudaroma priimant į darbą asmenį, siekiantį darbo vietoje įgyti profesijai reikalingą kvalifikaciją ar kompetencijų pameistrystės mokymo organizavimo forma. Projektinio darbo sutartis yra terminuota darbo sutartis, kuria darbuotojas įsipareigoja atlikti darbus konkrečiam projekto rezultatui pasiekti dirbdamas savo nustatytu darbo laiko režimu darbovietėje arba už jos ribų.

Darbo vietos dalijimosi sutartimi du darbuotojai galės susitarti su darbdaviu dėl vienos darbo vietos dalijimosi, neviršydami vienam darbuotojui nustatytos maksimaliosios darbo laiko normos. Darbo keliems darbdaviams sutaryje vietoje vieno darbdavio gali būti nurodyti du ar daugiau darbdavių tai pačiai darbuotojo darbo funkcijai atlikti.

Sezoninio darbo sutartis bus sudaroma sezoniniams darbams atlikti. Sezoniniais darbais vadinami darbai, kurie dėl gamtinių ir klimato sąlygų dirbami ne visus metus, o tam tikrais periodais (sezonais), ne ilgesniais kaip aštuoni mėnesiai, ir yra įtraukti į sezoninių darbų sąrašą.

(Dabar yra) Dabar galiojančiame Darbo kodekse yra išskiriamos neterminuotos, terminuotos, trumpalaikės ir sezoninės, dėl antraeilių pareigų, nuotolinio darbo sutartys.

Terminuota darbo sutartis gali būti sudaroma tam tikram laikui arba tam tikrų darbų atlikimo laikui, bet ne ilgiau kaip penkeriems metams. Taip pat neleidžiama sudaryti terminuotos darbo sutarties, jeigu darbas yra nuolatinio pobūdžio, išskyrus atvejus, kai tai nustato įstatymai ar kolektyvinės sutartys arba kai darbuotojas priimamas į naujai steigiamą darbo vietą.

Trumpalaikės darbo sutartys yra sudaromos ne ilgesniam kaip dviejų mėnesių laikui, sezoninės darbo sutartys - ne ilgesniems kaip aštuoni mėnesiais sezoniniams darbams, kurie dėl gamtinių ir klimato sąlygų dirbami ne visus metus, atlikti. Nuotolinio darbo sutartyje gali būti nustatyta, kad sutartyje sulygtą darbo funkciją arba jų dalį darbuotojas atliks kitose negu darbovietė vietose.

Viršvalandžiai

Naujoje Darbo kodekso redakcijoje numatyta, kad maksimali viršvalandžių trukmė per metus – 180 valandų, tačiau kolektyvinėje sutartyje gali būti susitarta ir dėl ilgesnės viršvalandžių trukmės. Per vieną savaitę negali būti dirbama ilgiau kaip 8 valandas viršvalandžių, nebent darbuotojas savo sutikimą dirbti iki 12 valandų viršvalandžių per savaitę išreikštų raštu. Tokiais atvejais per vieno mėnesio laikotarpį negali būti pažeista maksimali vidutinė keturiasdešimt aštuonių valandų darbo laiko savaitės trukmė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimas

anonimas  portretas
jeigu sutartis yra ne kolektyvine ar turi teise darbdavys zmogu atleisti jei nesutinka eiti dirbt i kita pastata valytis o priimtas dirbt slaugytojos padejeja para dirbi yra laisvu bet darbo metu yra dideli labai vienam zmogui pacientus i proceduras isvedziot suderint pamperius keisti jei reikia pamaitint maista parsivest isdalint ienai viskas tenka po visu tu dar reikia isplauti 18kambariu ir plius is tu 4kambariai yra kuriuos turi buti ideali sara koridorius isplauti visus reikia procedurini ir gydytojos kabineta visa darba tik baigi 2.30 nakties ar taip gali elgtis darbadavys oalga tik minimumas uzvalytojas visa tai turi padaryt sveikatos centras energetikas sioje istaigoje taip yra buvusi slaugytojos padejeja aciu uz atsakyma

anonimas

anonimas  portretas
jeigu sutartis yra ne kolektyvine ar turi teise darbdavys zmogu atleisti jei nesutinka eiti dirbt i kita pastata valytis o priimtas dirbt slaugytojos padejeja para dirbi yra laisvu bet darbo metu yra dideli labai vienam zmogui pacientus i proceduras isvedziot suderint pamperius keisti jei reikia pamaitint maista parsivest isdalint ienai viskas tenka po visu tu dar reikia isplauti 18kambariu ir plius is tu 4kambariai yra kuriuos turi buti ideali sara koridorius isplauti visus reikia procedurini ir gydytojos kabineta visa darba tik baigi 2.30 nakties ar taip gali elgtis darbadavys

Anonimas

Anonimas portretas
Atostogos nemaziau nei 20 dienu.....Metus dirbi ir gauni tik tiek.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių