Naudingi patarimai, kaip sutaupyti perkant maisto produktus

Turgavietėse maisto produktus perkantys gyventojai tikrai gali sutaupyti. Paskutiniais Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenimis, parduotuvėse, perkant maisto produktus, teks išleisti daugiau. Tačiau yra ir tokių produktų, už kuriuos turgavietėse teks sumokėti brangiau.

Iki turgaus nepatingėję nukeliauti gyventojai už 1 l pieno čia moka vidutiniškai 1,9 Lt, tuo metu parduotuvėse pienas kainuoja apie 30 proc. daugiau (2,68 Lt). Beveik trečdaliu parduotuvėse brangesnė ir varškė (parduotuvėje 1 kg kaina – 12,68 Lt, turgavietėje – 8,83 Lt).

Turguje neapsimoka pirkti kiaušinių

Pigiau turgavietėse siūloma nusipirkti ir mėsos: kilogramas kiaulienos kumpio parduotuvėje vidutiniškai kainuoja 14,72 Lt, o turgavietėje – 12,97 Lt (12 proc.).

Labiau piniginę tuštinti teks ir perkant bulves parduotuvėje, kur jos spalio pradžioje vidutiniškai kainavo 0,78 Lt. Tuo metu turgavietėje už bulvių kilogramą vidutiniškai prašoma – 0,67 Lt (21 proc. pigiau).

Tačiau kiaušinius pirkėjams naudingiau pirkti parduotuvėse, kuriose už 10 rudų kiaušinių vidutiniškai mokama 4,87 Lt, o turgavietėse 5,71 Lt.

Turguje labiausiai pabrango agurkai

Rugsėjo ir spalio mėnesių maisto produktų vidutinių kainų turgavietėse duomenys rodo, kad per mėnesį turguose labiausiai atpigo morkos (14 proc.), bulvės (12 proc.) ir šiek tiek vištiena (0,23 proc.).

Sviestas per mėnesį pabrango apie 3 proc. (nuo 20,72 Lt už 1 kg iki 21,34 Lt), varškė apie 5 proc., kiaulienos faršas – apie 3 proc., kiaušiniai – 5,5 proc., pomidorai – 13 proc., kopūstai – 3 proc. Didžiausias kainos šuolis matomas agurkų kainose (beveik 65 proc.).

Per metus parduotuvėse pabrango kiaušiniai, duona, bulvės

Nors daugelio maisto produktų kainos turguje vis dar pranašesnės nei parduotuvėje, paskutinius metus pastebimas tam tikrų produktų kainos mažėjimas ir prekybos tinkluose.

Produktukainos.lt tinklalapio duomenimis, per metus (palyginus su 2011 m. spalio mėn.) parduotuvėse apie 4,6 proc. pigo pienas, sviestas (apie 3 proc.), varškė (apie 2,6 proc.). Taip pat pastebimas gana didelis miltų kainų kritimas (apie 8 proc.).

Apie 40 proc. per metus pabrango kiaušiniai. Parduotuvėse dabar už 10 vnt. prašoma vidutiniškai 4,87 Lt, prieš metus – 3,5 Lt. Beveik 8 proc. šiais metais parduotuvėse brangesnės ir bulvės. Apie 2 proc. pabrango kiauliena ir juoda duona.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių