Prognozuoja, kad artimiausiu metu pagrindinės vartojimo prekės nebrangs

  • Teksto dydis:

Pagrindinių vartojimo prekių kainų augimo artimiausioje ateityje tikėtis nederėtų, o kitąmet grįžtančią infliaciją lems augančios darbo sąnaudos bei dėl to brangsiančios paslaugos, sako "Swedbank" analitikas.

"Artimiausiais metais pagrindinių vartojimo prekių brangimo tikėtis nereikėtų. Visų trijų prekių grupių, kurioms lietuviai išleidžia daugiau nei 50 proc. išlaidų - būstas, komunalinės paslaugos ir transportas - kainos yra mažesnės nei prieš metus. Infliacija grįš tik 2016 metais, bet pagrindinė to priežastis bus didėjančios darbo sąnaudos, kurios kels paslaugų, bet ne pirmo būtinumo prekių kainas", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Nerijus Mačiulis.

N.Mačiulio teigimu, pasaulinės pagrindinių žaliavų kainos dar ilgai turėtų išlikti žemesnės nei pastaraisiais metais.

"Prognozuojame, kad naftos kainos pamažu turėtų didėti 2016 ir 2017 metais, kai jos turėtų pasiekti aukščiausią šiemet pasiektą lygį. Prognozuojame, kad 2017 metų pabaigoje Brent naftos kaina sieks apie 70 JAV dolerių už barelį, bet tai bus daug mažiau nei ji kainavo pastaruosius 5 metus ir daug mažiau nei reikia Rusijai ir kitoms valstybėms, kad subalansuotų savo finansus. Taip pat matome perteklinę metalų ir kitų žaliavų gavybą, ir tai reiškia, kad dar ilgai gyvensime pigių gamtinių išteklių eroje", - sakė "Swedbank" ekonomistas.

Bankas prognozuoja, kad vidutinė metinė defliacija šiemet sieks 0,5 proc. o kitąmet jau turėtų būti 2,5 proc. infliacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių