Lietuvoje – multimilijonierių šuolis: kas lemia šį fenomeną?

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu Lietuvoje daugėja multimilijonierių. 2021 metais, lyginant su 2020 metais, turtuolių padaugėjo apie 30 ir Lietuvoje jų jau yra per 500. Apie turtingų žmonių gausėjimą mūsų šalyje LNK reportaže buvo kalbamasi su „Euromonitor International“ analitike Greta Kunauskaite.

– Kiek per pastaruosius metus Lietuvoje padaugėjo milijonierių?

– Per pastaruosius vienerius, 2020–2021 metus padaugėjo 35 milijonieriais arba 7 proc. Dabar yra 501 milijonierius.

– Šiemet tikriausiai mažiau bus milijonierių?

– Taip, Lietuvos ekonomika lėtėja ir milijonierių augimas irgi sumažės. Šiemet skaičiuojama, kad paaugs apie 0,7 proc., kas būtų trys žmonės.

– Kuo multimilijonieriai skiriasi nuo milijonierių?

Per pastaruosius vienerius, 2020–2021 metus padaugėjo 35 milijonieriais.

– Multimilijonierius yra žmogus, kuris turi daugiau nei 5 mln. dolerių turto. Skaičiuojamas visas turtas, taip pat ir nekilnojamas. Milijonierius gali turėti vieną mln. dolerių.

– Kas lėmė multimilijonierių skaičiaus išaugimą?

– Tikriausiai ekonominis netikrumas: akcijų kainos šuoliuoja ir kai kurie žmonės padaro protingas investicijas bei iš to išlošia. Taip pat startuolių augimas. Dabar Lietuvoje turime du vienaragius, kurių vertė yra daugiau nei 1 mlrd. eurų. Tokie startuoliai, tokios investicijos pritraukia žmones ir jie iš to išlošia.

– Turtingų žmonių sritys paprastai būna kompiuterinės technologijos, nekilnojamas turtas. Ar yra dar kokių nors kitų sričių?

– Būtent tai, ką išvardinote. Per pandemiją žmonės ieškojo, kur pasidėti savo pinigus, kad jie nenuvertėtų, jie investavo į nekilnojamąjį turtą. Darbas iš namų skatino investicijas į skaitmenines technologijas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Koks įprastai turtuolių amžius?

– Dauguma žmonių, kurie Lietuvoje yra sukaupę nemažai turto, yra vidutinio amžiaus, nuo maždaug 45 metų iki 55 ar 59 metų.

– Kiek milijonierių yra kitose Baltijos šalyse?

– Estijoje iš visų Baltijos šalių yra daugiausiai, ten yra per 520 milijonierių, nors populiacija ten yra tris kartus mažesnė, o Latvijoje – mažiausiai: 2021 metais buvo 330 multimilijonierių.

– Kaip toliau turtės lietuviai?

– Remiantis prognozėmis, iki 2030 metų Lietuvoje milijonierių turėtų padidėti trečdaliu, tai bus apie 670 žmonių.

– Didėja atskirtis tarp turtingųjų ir mažiau turto turinčiųjų, tiesa?

– Pasaulyje egzistuoja tokia tendencija, kad didėja turto nelygybė. Sparčiausiai augančios ekonominės klasės – daugiausiai ir mažiausiai uždirbanti. Lietuvoje taip pat pastebima panaši tendencija. Ateityje toks turto pasiskirstymas bus išreikštas šiek tiek labiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAI LEMIA

TAI LEMIA portretas
BUKALAURĖS DOBROWOLSKOS TEISINGUMO MINISTERIJA...TAI VAGYS - GENIJAI...TODĖL PRISIVOGĖ MILIJONUS, O NEMOKŠOS VAGYS, SUGEBANTIS PASIVOGTI VIŠTĄ PIETUMS, SĖDI KALĖJIMUOSE.....

kaunietis

kaunietis portretas
Vėl geltonos LNK žinios pageltusioje KD...

vox populi

vox populi portretas
Kai tik susikūrė ekonominiai prekybiniai santykiai, mažuma pradėjo apvaginėti dauguma, tai ir vyksta dabar, kai dauguma skursta - tai mažuma lobsta. Visi pasaulio turtai sukaupti apvaginėjat ir išnaudojant kitus, - tik Lietuvoje, šiuo metų, gal tai vyksta intensyviau, todėl ir turtuolių randasi gausiau.
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

Daugiau straipsnių