Moteris rinktis karjerą IT sektoriuje ragina ir prezidentė

  • Teksto dydis:

Vasarį prasidėsiančią moterų karjeros pokyčiams skirtą mentorystės programą „Women Go Tech“, skatinančią merginas pradėti karjerą technologijų, inžinerijos ir IT srityje, globos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Tai pirmoji, išskirtinai moterims skirta programa, kurios metu studentės ar karjerą nusprendusios pakeisti merginos bei moterys turės galimybę įgyti IT bei inžinerijos žinių ir įgūdžių, leisiančių sėkmingai žengti į technologijų sektoriaus darbo rinką. Programos dalyvių mentoriais taps garsiausi Lietuvoje IT profesionalai.

Pasak prezidentės, daugiau nei 80 proc. informacinių technologijų specialistų Europos Sąjungos šalyse yra vyrai. Todėl moterims pats laikas imtis iniciatyvos ir parodyti, kad šiame sektoriuje, kuriame atsiveria vis daugiau galimybių,  jos gali siekti karjeros ne mažiau sėkmingai.

Valstybės vadovė palinkėjo, kad programa „Women Go Tech“ ne tik skatintų moteris siekti drąsių ir ryžtingų karjeros pokyčių, bet ir padėtų sulaužyti nusistovėjusius stereotipus.

Programos „Women Go Tech“ organizatoriai skaičiuoja, kad paraiškas jau pateikė ir mokytis pretenduoja beveik 300 moterų ir merginų. Didžioji dalis, net 65 proc. pretendenčių yra pasirengusios kardinaliai pakeisti savo karjerą, persikvalifikuoti ir tapti IT srities specialistėmis. Gauti IT, inžinerijos ir technologijų srities žinių siekia ir bepradedančios kurti savus verslus, tokių pretendenčių yra apie 10 proc. Dar beveik 20 proc. merginų siekia patobulinti jau turimas IT, inžinerijos žinias.

Telekomunikacijų, IT ir TV bendrovė „Teo“ ir „Omnitel“, kurioje itin daug galimybių tokio profilio darbui, prisideda prie pokyčių bendruomenėje – programoje dalyvauja net keturi darbuotojai – mentoriai. Štai „Teo“ ir „Omnitel“ UNIX paslaugų valdymo padalinio vadovė Lina Strelkauskienė sako, jog „studijuoti, o vėliau ir dirbti IT, buvo apsisprendusi ir siekė kryptingai. „Nors man puikiai sekasi, vis tiek kartas nuo karto sulaukiu klausimų, kodėl dirbu "vyrišką darbą". Suprantu, kaip svarbu tokiomis akimirkomis nesuabejoti savo gebėjimais ir galimybėmis. Todėl esu „Women Go Tech“ programoje, kad pasidalinčiau savo patirtimi ir įkvėpčiau drąsos!“, – sako L. Strelkauskienė.

Asociacijos INFOBALT vykdomasis direktorius Paulius Vertelka sako, kad moterų pritraukimas į IT sektorių ne tik užpildytų laisvas darbo vietas ir padidintų taip trūkstamų specialistų skaičių, tačiau ir panaikintų įsisenėjusius stereotipus, kad moterims ne vieta technologijų sektoriuje.

„Buvo atliktas ne vienas tyrimas, kurio metu įrodyta, kad moterys savo kompetencija nė kiek nenusileidžia vyrams ir dirba lygiai taip pat gerai. Todėl mes skatiname moteris nebijoti keisti savo karjerą ir rinktis IT. Turime ne vieną pavyzdį, kai nuo žemiausių karjeros laiptelių pradėjusios merginos jau užima vadovaujančias pareigas ir puikiai valdo IT bendroves“, – sako P. Vertelka.

INFOBALT duomenimis, kasmet IT ir technologijų sektorius sukuria beveik 2 tūkst. naujų darbo vietų, kurių didžiąją dalį dažniausiai užima vyrai, o moterų, norinčių dirbti šiame sektoriuje, skaičius yra labai mažas. Šiuo metu Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume taip pat vyksta aktyvios diskusijos apie moterų lyderystės skatinimą bei užtikrinimą.

Pirmoji, tik moterims skirta mentorystės programa susidarys iš intensyvaus išskirtinių renginių, mokymų, diskusijų ciklo, kuris leis dalyvėms atskleisti savo potencialą ir visapusiškai pasirengti darbui IT sektoriuje. Kiekviena besimokančioji bus globojama patyrusių IT profesionalų, atliks individualias užduotis, gaus patarimų ir gilins technologijų žinias.

Atidarymo renginyje dalyvės bus supažindintos su mentoriais, su kuriais bendraus visą mokymosi laikotarpį. Tarp mentorių – didelę patirtį versle ir IT sektoriuje sukaupę profesionalai: sėkmingiausio Lietuvos startuolio „Vinted“ vadovas Justas Janauskas, „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Dalius Misiūnas, „Baltic Amadeus“ direktorius Andžej Šuškevič, „Technopolio“ Lietuvos regiono vadovė Lina Paukštė, „Teo“ ir „Omnitel“ projektų valdymo padalinio vadovė Maija Aniskovič, profesionalai iš Nasdaq, Swedbank, AB „Energjos skirstymo operatorius“, CSC Baltic, „Tieto Lietuva“, „Algoritmų sistemos“ ir kt.


Šiame straipsnyje: moterysIT sektoriuskarjera

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių