Mokslininkas: yra būdų, kaip sumažinti VAE statybos kainą

Mokslininkai mato, kaip būtų galima sumažinti Visagino atominės elektrinės (VAE) statybos kainą.

Siūloma brangiau įvertinti VAE aikštelę, siekti, kad projekto partneriai - latviai ir estai investuotų į infrastruktūrą, kad ankstesnės Vyriausybės pasirinkta strateginė investuotoja į naujos elektrinės projektą - Japonijos korporacija „Hitachi“ įrangą tiektų pigiau.

„Mažinimo rezervai galėtų būti kad ir tos pačios Visagino atominės elektrinės aikštelės didesnis įvertinimas, galbūt partnerių prisidėjimas prie infrastruktūros išlaidų, galbūt patys japonai sutiktų tą pačią įrangą tiekti pigiau, patys investuoti. Pagrindinis dalykas  yra tas, kad jos (atominės elektrinės - BNS) našta negultų ant vartotojų pečių atvira ar paslėpta forma“, - ketvirtadienį po Seime vykusios diskusijoje dėl šalies energetikos strategijos krypčių žurnalistams sakė Energetikos kompleksinių tyrimų laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas Arvydas Galinis.

Pasak jo, Lenkijos prisidėjimas prie VAE statybos ją taip pat atpigintų.

„Absoliučiais skaičiais kiekvieno partnerio atėjimas leidžia sumažinti projekto kaštus, bet tai neleidžia sumažinti generuojamos savikainos“, - sakė mokslininkas.

Pernai pavasarį skelbta, kad naujos atominės jėgainės projekto vertė dabartinėmis kainomis siektų iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų), o įskaitant prognozuojamas palūkanas, infliaciją bei investicijų vertės pokyčius dėl valiutų kursų svyravimo – apie 6,8 mlrd. eurų (23,5 mln. litų).


Šiame straipsnyje: mokslininkasVAEstatyboskaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Moklininkai! Jei per brangu valstybei, tai kodl neleidot privačiai kompanija LEO vystyti projekto. VAE jau būtų stovėjus. Kaip visuomet Lietuvoj vienas žingsnis į priekį du atgal.

JE

JE portretas
Durnių laivas.Pirma skelbia referendumą, o paskui ieško būdu kaip sumažinti kainą. Toks pradinukų mentalitetas.Tai ką darė prieš tai 4 metus ? Matome, kokia buka vyriausybė.

1-am

1-am portretas
Nu bet ir yra tūpų žmonių LT... Elektros įvedimas nuo 50000 lt nukrito iki 5000 lt man asmeniškai, po LEO išardymos Nebeturi LT tokių Žmonių kaip Kęstutis Čilinskas .... Deje...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių