Mokslininkai pritaria skalūnų dujų žvalgybai

Lietuvos mokslų akademijos specialistai skelbia, kad skalūnų dujų žvalgymas vakarų Lietuvoje yra galimas, tačiau reikia atlikti papildomus darbus.

Akademijos prezidento Valdemaro Razumo teigimu, valstybė turėtų pasirūpinti, jog iš skalūnų dujų būtų užtikrinamos pajamos, kurios kompensuotų galimą poveikį aplinkai.

„Žvalgymui yra pritariama. Antra pagrindinė išvada yra ta, kad skalūnų dujų gavybai Lietuvos žemės gelmėse taip pat reikia atlikti ir papildomus „darbus“. Sakoma, kokiais etapais po žvalgymo turėtų būti pereita prie gavybos procedūrų“, – teigia V. Razumas.

Mokslininkų manymu, būtina patvirtinti netradicinių angliavandenilių naudojimo projektą dujų ir naftos gavybai. Išvadose taip pat teigiama, kad prieš dujų gavybą būtina atlikti išsamų poveikio aplinkai vertinimą.

„Yra minima, kad iš tikrųjų valstybė turi pasirūpinti, kad iš skalūnų dujų gavybos būtų užtikrintos tokios pajamos, kurios taip pat galėtų kompensuoti galimą poveikį aplinkai ir žmonių sveikatai“, – sako V. Razumas.

Mokslininkai, be kita ko, pažymi, kad reikėtų apibrėžti „skalūnų dujų“ ir „skalūnų naftos telkinio“ sąvokas.

Sulaukę mokslininkų analizės, Seimo Aplinkos apsaugos ir Ekonomikos komitetai rytoj savo poziciją pateiks Vyriausybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TERŠKIM SAVO KRAŠTĄ

TERŠKIM SAVO KRAŠTĄ portretas
TADA IŠGELBĖSIM EUROPĄ, O KAIP SU LIETUVA TAI , NES SVARBIAU, PINIGAI SVARBIAU. IŠ 142 MILIJARDŲ LIETUVAI PAAUKOS TIK 40 MILIJARDŲ, TOKS PASIŪLYMAS, TAI ĮŽEIDIMAS LIETUVAI. IR EUROPOS KITOSE VALSTYBĖSE YRA SKALŪNINIŲ DUJŲ, BET JIE KAŽKODĖL NESKUBA TAS DUJAS EKSPLOATUOTI, NES TEN VALDŽIOJE DIRBA MĄSTANTYS APIE SAVO KRAŠTĄ, APIE SAVO ŽMONIŲ SVEIKATĄ, NEATSIŽVELGIANT VIEN TIK Į PINIGUS. NEJAU DĖL TŲ , KURIE BET KOKIA KAINĄ NORI UŽSIDIRBTI PINIGŲ, TURBŪT PARDUOTŲ SAVO TĖVĄ IR MOTINĄ , JEI GERAI UŽMOKĖTŲ. JEI TURIME MILIJONUS VALDOVO RŪMAMS , VOS KIEKVIENAME MIESTE PO SPORTO ARENĄ, KURIAS LAIKO MOKESČIŲ MOKĖTOJAI, O PELNAS NEPATENKA Į SAVIVALDYBĖS BIUDŽETĄ IR T.T. , BET NETURIM PINIGŲ PATIEMS TAI VISKĄ ĮGYVENDINTI, O IR NAUDA LIETUVAI BŪTŲ LABAI DIDELĖ, NE 40 MILIJARDŲ , BET 140 MILIJARDŲ. NE JAU VALDŽIOJE NĖRA MĄSTANČIŲ Į PRIEKĮ SU NAUDA LIETUVAI??????????

na va

na va portretas
jei jau mokslininkai reikalauja, kad būtų patvirtintos atitinkamos pajamos kom pensavimui poveikio, tai įrodo, kad neigiams poveikis gamtai ir žmonių sveikatai vistik yra. Tą ir reikėjo išsiaiškinti.

gebelsas

gebelsas portretas
-tai SCHEVRON už mano pinigus žvalgys... -už mano pinigus pumpuos -už mano pinigus sutvarkys padaryta gamtai žalą... -Ir man parduos skalūnų dujas brangiai - kad būtų pelnas firmai.... ------------------------------------------------------------------ Kadangi dujos bus brangesnės nei gazpromo- vyriausybė lieps pirkti 25 procentus dar 25 procentus pirksim iš SGDT.... O Gazpromui sumokėsim už suderėta bet nenupirkta dujų kiekį... Na kaip Ukraina tie tai 7mlrd usd... ZB?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių