Mokestį už tuščias laikmenas pardavėjai turės mokėti kas ketvirtį

Mokestį autoriams už tuščias laikmenas prekybos bendrovės turės mokėti kas ketvirtį, po diskusijų su šalies verslo atstovais nutarė Vyriausybė.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino tvarką, kaip kompensacijos autoriams ir atlikėjams už Lietuvos rinkoje parduodamas tuščias laikmenas, turės būti mokamos ir grąžinamos.

Lietuvos kūrėjus vienijančios asociacijos teigia, kad patvirtinta tvarka leis „reikšmingai pagerinti šalies kūrėjų gerovę“. Už tuščios laikmenos atlyginimo surinkimą atsakingos asociacijos AGATA direktorės Agnės Masalskytės teigimu, Vyriausybės priimta tvarka suteiks „antrą kvėpavimą“ muzikantams, aktoriams, įrašų gamintojams, kurie dėl mažų ir tebemažėjančių tradicinių laikmenų pardavimų ir nemažėjančio nelegalaus turinio įrašinėjimo ir naudojimo, neteko ir toliau netenka didelės dalies pajamų.„Netrukus ir visuomenė pajus teigiamą šio sprendimo poveikį“, – pranešime spaudai teigė A.Masalskytė.

Už šalyje parduotą 2–4 GB talpos laikmeną skaitmeninės technikos pardavėjai kūrybos žmonėms nuo šių metų kovo turi sumokėti 2 litų kompensacinį atlyginimą. Nuo kovo apmokestinti ir televizoriai, mobilieji telefonai, asmeniniai kompiuteriai.„Jeigu du kūrėjams skiriami litai taip pabrangins šias technologijas, kaip teigia jų pardavėjai, tai mes klausime, ar pardavėjai dar patys neturi rezervų mažinti kainas. Juk tokio daikto kaip USB laikmena gamybos kaina yra vos daugiau nei du litai ir dėl didelės konkurencijos toliau pinga, o kaimyninėse šalyse ir taip yra pigesnė nei Lietuvoje“, – teigė AGATA vadovė.

A. Masalskytė taip pat nesutiko su ūkio ministro Rimanto Žylio pastaba, kad tuščios laikmenos atlyginimo administravimas žymiai, iki 4 tūkst. litų, padidins įmonių administracinę naštą.„Tokios sąnaudos gali susidaryti tik laikinai, pirmą kartą pradėjus teikti dokumentus asociacijai AGATA. Tačiau vėliau duomenis, kuriuos pardavėjai ir taip turi, užteks išsiųsti vieno mygtuko paspaudimu. Juolab kad tai reikės daryti ne kas mėnesį, o kas ketvirtį“, – teigė A.Masalskytė.

Sumokėtą mokestį už tuščias laikmenas galės susigrąžinti jas naudojantieji savo profesinėje veikloje – televizijos, įrašų gamintojai, kompiuterių programas gaminančios įmonės, švietimo įstaigos, muziejai, bibliotekos, archyvų įstaigos, teatrai.„Iš tiesų tik nedidelė dalis autorių išgyvena iš koncertinės veiklos – daugumai jų pats pirmas ir pagrindinis pajamų šaltinis yra kolektyvinio administravimo asociacijų paskirstomas atlyginimas. Tad išplėstas kompensavimas už tuščias laikmenas bus rimta paskata“, - pranešime spaudai teigė šiais metais įsteigtos tik muzikos autorius vienijančios asociacijos NATA valdybos narė Žaneta Daubarytė.

Jos teigimu, Vakarų šalyse priėmus atitinkamus vyriausybių nutarimus, autoriai ir atlikėjai įgijo daugiau pajamų ne tik pragyventi, bet ir šiuolaikinei įrangai įsigyti.AGATA teigia, jog už tuščias laikmenas surinktus pinigus konkretiems kūrėjams skirstys pagal ankstesnes ir patobulintas metodikas: rinkos tyrimus, transliuotųjų pateikiamus grojaraščius, išleistų kūrinių tiražus ir kita.

Trečiadienį Vyriausybės patvirtintas vadinamasis kompensacinio atlyginimo už audiovizualinių kūrinių ar fonogramose įrašytų kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais surinkimo, paskirstymo, mokėjimo ir grąžinimo tvarkos aprašas įtraukia pirmą kartą į prekybą išleistus įrenginius ir laikmenas, kurie naudojami asmeniniams įrašams kaupti.

Aprašas nurodo, kaip kompensacinio atlyginimo mokėtojai turi paruošti dokumentus ir ką juose nurodyti, kas ketvirtį atsiskaitydami su atsakingąja atlyginimą administruojančia asociacija, šiuo atveju ja paskirta AGATA.Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos, kuriomis numatomas griežtesnis kompensacinis mechanizmas autoriams už jų kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais, įsigaliojo šių metų kovo 1-ąją.

Autoriams mokama kompensacija dabar renkama ne tik už parduodamas tuščias laikmenas, tačiau ir už televizorius, mobiliuosius telefonus, asmeninius kompiuterius.

Kovą įsigaliojęs Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas numato, kad surinktas kompensacinis atlyginimas už garso laikmenas ir įrenginius dalijamas: 1/3 - autoriams, 1/3 - atlikėjams ir 1/3 fonogramų gamintojams.

Už audiovizualines laikmenas ir įrenginius: 1/3 - autoriams, 1/3 - atlikėjams ir 1/3 filmų gamintojams.Pirmą kartą vaizdo ir garso laikmenos apmokestintos 2004-aisiais, Lietuvai stojant į Europos Sąjungą.


Šiame straipsnyje: laikmenosmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Uzkniso

Uzkniso  portretas
Kiek primoketi kad visu tu povilaiciu su katunskytemis nerodytu per TV?

PETRVS

PETRVS portretas
Aš vieno nesuprantu: jeigu "kūrėjams" bus mokama kompensacija tai vadinasi, mes galime laisva sąžine dalintis ir kopijuotis įrašus?

Vaidas

Vaidas portretas
Absurdo mokestis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių