Mokesčių pajamos ES didžiausios Danijoje, mažiausios - Lietuvoje

Europos statistikos agentūros duomenimis, vieta, kurioje gali tekti mokėti didžiausius mokesčius, yra Šiaurės Europa.

Pirmadienį paskelbtoje 2011 metų mokesčių ataskaitoje nurodyta, jog Danija turi didžiausius mokesčius Europos Sąjungoje, iš kurių gaunamos pajamos atitinka 47,7 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Po jos seka Švedija, Belgija, Prancūzija ir Suomija, kur įplaukos iš mokesčių siekia apie 44 procentus.

Kitoje sąrašo pusėje yra Rytų Europa. Lietuvoje įplaukos iš mokesčių sudaro tik 26 proc. BVP, taip pat mažiau nei 30 proc. tenka Bulgarijai, Latvija, Rumunijai ir Slovakijai.

Airija, kuriai 2011 metais Europos Sąjunga skyrė paramą, taip pat turi vienus mažiausių mokesčių, kurie sudaro kiek mažiau nei 29 proc. BVP.

Tyrimų instituto „Bruegel“ ekonomistas Zsoltas Darvas (Zoltas Darvas) šiuos skirtumus aiškina skirtingais ES šalių ekonominiais modeliais ir socialinėmis-politinėmis sistemomis.

„Europa turi skirtingus mokesčių modelius; tokios šalys kaip Airija taiko anglosaksų modelį - mažas investicijas į viešąsias paslaugas ir mažus mokesčius, tuo tarpu Skandinavija siūlo daugiau viešųjų paslaugų už didesnius mokesčius“, - sakė jis.

Nors mokesčiai Šiaurės Europoje yra dideli, turimi duomenys rodo, jog skaičiai mažėja. Danijos įplaukos iš mokesčių 2000 metais siekė 49,4 proc., o Švedijos per pastaruosius vienuolika metų smuko nuo 51,5 proc. iki 44,3 procento.

Šis rodiklis visoje ES per tą laiką taip pat kiek sumažėjo - nuo 40,4 proc. 2000 metais iki 38,8 proc. BVP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eurostatams

eurostatams portretas
O tai kas cia nuostabaus:Danijoje ir atlyginimai didziausi,o Lietuvoj -maziausi,viskas proporcinga.

vidma

vidma portretas
greit ozio ir kubiliaus dieka galesit rinkt duokle tik nuo bobuciu , katyciu su sunyciais ........ Lietuva evakuojasi in geresnio gyvenimo salis :DDDD
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių