Mokesčių inspektoriai pinigus krapštys iš interneto

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) žada šiemet aktyviau tikrinti elektroninėje erdvėje prekiaujančius asmenis. Ypatingas dėmesys bus teikiamas tiems, kurie atsiskaitymams priimti naudoja pervedimų tarpininkus (pvz., „PayPal”, „Moneybookers”, Mokejimai.lt). Taip pat bus akylai stebimi ir analizuojami internete vykdomi aukcionai, nustatomos gyventojų pajamos už reklamos skelbimą, svetainių kūrimo ir palaikymo paslaugas, trečiadienį rašo naujienų portalas delfi.lt.

VMI Kontrolės departamento Operatyvios kontrolės organizavimo skyriaus vedėjas Rolandas Puncevičius pabrėžia, kad, internete užsiimant komercine veikla, jai galioja tokie pat įstatymai kaip ir įprastiniam verslui.

„Jiems privalu įregistruoti šią veiklą ir priklausomai nuo asmens, vykdysiančio ją, sumokėti numatytus mokesčius“, - priminė pašnekovas.

Tačiau tokios prievolės galioja tik siekiant ekonominės naudos. Atsitiktiniai sandoriai internete (pvz., transporto priemonės pardavimas ar būsto nuoma, kuriuose nėra tęstinės veiklos elementų) nėra laikomi individualios veiklos vykdymu.

VMI akcentuoja, kad, vykdydamas nuolatinę veiklą internetu ir gaudamas pajamas, asmuo turi būti įregistravęs individualią veiklą ar įsteigęs įmonę, o su verslo liudijimu šios veiklos vykdyti negalima.

Jei gyventojas nusprendė vykdyti internetinę prekybą jos neįregistravus, taikoma administracinė atsakomybė ir skiriama bauda nuo 500 iki 1000 Lt.

VMI atstovo pasiteiravus, kodėl daugiau dėmesio bus skirta tiems prekiautojams, kurie naudojasi internetinių pervedimų tarpininkų paslaugomis, šis teigė, kad bus bandoma išsiaiškinti, ar tarpininkai netampa įrankiu nuslėpti mokesčius.

„Bendradarbiaujant su užsienio mokesčių administratoriais, VMI nustatė, kad šis atsiskaitymo būdas sparčiai populiarėja ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje. Užsienio kolegų patirtis liudija, kad transakcijų tarpininkų paslaugos tampa pajamų slėpimo įrankiu. Tirsime, ar tuo nepiktnaudžiaujama ir Lietuvoje“, - kalbėjo R. Puncevičius.

Bus stebima, ar pajamos neslepiamos ir prekiaujant internetinių aukcionų būdu.

„Nustatyta rizika, kai asmenys, vykdantys prekybą elektroniniuose aukcionuose, imituodami vienkartinius sandorius, nuolat realizuoja neapskaitytas prekes, o gautų pajamų neįtraukia į buhalterinę apskaitą, ar net vykdo neregistruotą veiklą“, - aiškino VMI atstovas.

Tačiau vienkartiniai sandoriai, kaip asmeninių daiktų pardavimas aukcione, nelaikytini komercine veikla ir tokios veiklos registruoti nereikia.

R. Puncevičius pastebėjo, kad vis didesnė verslo dalis persikelia ir į elektroninę erdvę, todėl ir mokestinių pažeidimų kiekis turi tendenciją augti. Tačiau būtent dėl to VMI specialistai įspėja, kad bus akylesni.

„Pavyzdžiui, pernai metais VMI patikrinimo metu buvo nustatyti trys asmenys, kurie internetiniuose puslapiuose prekiavo maisto papildais, tačiau šios veiklos nebuvo įregistravę. Inspekcija suskaičiavo, kad 2008-2012 m. iš šios veiklos gauta per 622 tūkst. Lt nedeklaruotų pajamų. Minėti asmenys turėjo deklaruoti pajamas ir sumokėti mokesčius, jiems pradėta ir administracinė teisena“, - pasakojo VMI atstovas.

Projekto „Elektroninė prekyba“ vadovas R. Puncevičius sako, kad el. prekybos sektorius nuolat auga ir tobulėja, tačiau atskirų tyrimų dėl šešėlinės ekonomikos masto šiame verslo sektoriuje nebuvo atliekama. Anot jo, apie galimas tendencijos ir tikslesnius skaičius bus galima kalbėti tik pasibaigus „Elektroninės prekybos“ projektui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hmm

hmm portretas
man idomu ar paypalas teikia informacija musu VMI?

2 hmm

2 hmm portretas
is paypalo pinigus issigrynini? reiskia info registruojama

tomas

tomas portretas
Reik paypala su VCC kurt kitu vardu :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių