Miško savininkai laukia kainų augimo

  • Teksto dydis:

Lūkesčiai, kad medienos rinkoje įvyks lūžis 2015 metų antroje pusėje, nepasiteisino: kainos mažėjo ir antrą pusmetį. Medienos pardavėjai viliasi, kad kainų dugnas jau pasiektas, o pirkėjai dar mato rezervų žaliavai pigti. Esminių permainų laukiama 2016 metų antroje pusėje - 2017 metais, kai paklausą ir medienos kainas kilstels Švedijoje ir Suomijoje atsidarysiantys du nauji celiuliozės fabrikai, rašo "Verslo žinios".

Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) direktorius Aidas Pivoriūnas sakė, kad 2015-ieji medienos perdirbėjams, ypač su "Ikea" koncernu dirbančiais baldų fabrikais, iš tiesų buvo išskirtiniai dėl pigusios žaliavos ir išaugusios jų produkcijos paklausos užsienio rinkose.

Jis viliasi, kad kainų kritimo dugnas jau netoli, o medienos kainos svyruoja pagal tam tikrą cikliškumą: paskutinis ryškus kainų kritimas Lietuvoje buvo fiksuotas 2008-2009 metais, o dabar kainos yra žemiausios nuo pastarosios krizės. A.Pivoriūno vertinimu, tolesnį kainų smukimą stabdys augsianti popiermedžių paklausa Skandinavijoje: 2016 metais Pietų Švedijoje pradeda veikti naująs celiuliozės fabrikas, kuriam reikės kelių milijonų kubinių metrų medienos, o 2017 metais - Suomijoje pradės veikti koncerno "Metsaliitto" 17 mln. kubinių metrų pajėgumo celiuliozės fabrikas.


Šiame straipsnyje: miškassavininkaikainų augimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių