Ministras skeptiškai vertina skalūnų dujų žvalgybos konkursą

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas skeptiškai vertina galimybę skelbti naują skalūnų dujų žvalgybos konkursą. Anot jo, naftos ir dujų kainos yra žemos, tad gali neatsirasti norinčiųjų ieškoti dujų Lietuvoje.

„Aš kuo toliau, tuo skeptiškiau žiūriu į poreikį čia žvalgyti“, - spaudos konferencijoje Vilniuje antradienį sakė K.Trečiokas.

Jo teigimu, tai gali būti „tuščias šūvis“, nes paskelbus konkursą, neatsiras norinčiųjų žvalgyti skalūnų.

Ministras aiškino, kad potencialūs investuotojai šiuo metu nesidomi galimu konkursu, nors informacija išplatinta per Lietuvos ambasadas užsienyje.

„Taip, mes išžvalgytume, sužinotume, na, ir kas? Jeigu mes patys už tai nenorime susimokėti, vargu ar atsiras, kad kitas sužinotų. Jis norės tada išgauti, kad investicija atsipirktų. Šiuo metu garantijos, kad atsipirks, nėra didelės ir susidomėjimas nėra didelis“, - aiškino ministras.

K.Trečiokas tikino, kad šiuo metu jis siūlytų susilaikyti nuo konkurso, bet dėl to turėtų apsispręsti Vyriausybė.

„Spręsime kolektyviai, nenoriu primesti savo nuomonės“, - teigė jis.

Ministras tikino, kad konkurso skelbimui yra pasirengta - jį skelbti turėtų Geologijos tarnyba: „Aš manau, kad jie neturėtų be kažkokio švilpuko išbėgti į aikštę“.

Vyriausybė gegužę iki keturių mėnesių pratęsė formalų konkurso ieškoti skalūnų naftos ir dujų vakarų Lietuvoje, Tauragės-Šilutės plote, skelbimo terminą. Netrukus po to Geologijos tarnyba turėjo pasirašyti naujo konkurso sąlygas.

K.Trečiokas BNS anksčiau sakė, jog konkurso pradžia pratęsta, kad būtų galima apsitarti su potencialiais investuotojais, o tam reikėtų maždaug 2 mėnesių.

2012 metais skelbtame pirmajame konkurse dalyvavo vienintelė pretendentė - JAV bendrovė „Chevron“, tačiau po metų ji pasitraukė dėl reikšmingų pokyčių Lietuvos mokesčių, teisinėje ir reguliavimo aplinkoje.

Nepatvirtintais duomenimis, išgaunamų skalūnų dujų ištekliai Lietuvoje gali siekti maždaug 100-120 mlrd. kubų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Kam priklauso skalūnų dujos? Vėl mūsų viceministrė už mūsų mokesčių pinigus važinėjo į Ameriką uostyti skalūnų dujų. Nerimsta velniai, oi nerimsta. Parvažiavusi pasakoja, kiek mokesčių chevronai moka Amerikoje, kiek mokėtų neva tai pas mus. O procentai nuo tų mokesčių neva tai nuvarvėtų savivaldybėms... Procentai nuo procentų... O jei chevronai nusiderėtų visai be mokesčių, tai būtų procentai nuo nulio, kas yra, aišku, nulis. Svarbiausia yra ne mokesčiai. Svarbiausia, kad Amerikoje, kai žmogus perka žemę, tai gauna nuosavybės teises į visus tos žemės turtus, įskaitant ir skalūnų dujas. Jei chevronai tas dujas išgauna, tai žmogui asmeniškai sumoka už jas rimtus pinigus. Todėl Amerikoje tarp vietinių yra norinčių, kad tas dujas išgautų. Pas mus - ne. Todėl palaukime, kol baigsis vagių valdžia Lietuvoje. Tada tos dujos priklausys mums, žemės savininkams. Tada ir išgausime jas. Nelieskime dujų ir iki tol, kol šalyje visi valdininkai yra paperkami. (mokslas-studijos-ekonomika)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių